Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Platforma DA anunță că a…

Platforma DA anunță că a sesizat CC, după cele două Hotărâri aprobate de PSRM-ȘOR în raport cu Înalta Curte: „Făcând abuz de poziția dominantă din Parlament au recurs la încălcări ale Constituției R. Moldova”

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Dinu Plîngău, a anunțat că luni, 26 aprilie, Platorma DA a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind exercitarea controlului de constituționalitate în privința celor două Hotărâri aprobate vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR, acte care vizează Curtea Constituțională a R. Moldova și judecătorii instituției constituționale. Este vorba despre Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121/2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, proiectul nr. 133 din 23 aprilie, 2021 și Hotărârea Parlamentului privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, proiectul nr. 135 din 23 aprilie, 2021.

Autorul sesizării, deputatul Dinu Plîngău, susține că prin actele aprobate de PSRM – ȘOR „se încearcă a o pedepsi pe Domnica Manole, președinta CC pentru decizia sa și ale colegilor săi, fapt inadmisibil”. Deputatul a menționat că la 23 aprilie, majoritatea parlamentară, „făcând abuz de poziția dominantă din Parlament a recurs la mai multe încălcări ale Constituției R. Moldova, motivându-și hotărârile exclusiv politic, fără a medita asupra consecințelor negative ale acestor abuzuri clare și fără a fi inclus subiectele amintite în sesizare în ordinea de zi a ședinței plenului”.

În sesizare se spune că prin Hotărârile adoptate de PSRM – ȘOR, „s-a intervenit asupra independenței și inamovibilității judecătorilor constituționali, fără a se ține cont de prevederile legale, precum și de reglementările ce nu-i permit Parlamentului să adopte asemenea tipuri de acte”.

Acuzațiile de neconstituționalitate se referă și la procesul de examinare și adoptare a actului, cât și la însăși obiectul reglementărilor ce au fost votate”, se menționează într-o notă a Plattformei DA.

Dinu Plîngău acuză încălcarea principiului legalității, a art. 6 coroborat cu art. 134 alin. (3) din Constituția R. Moldova privind separația și colaborarea puterilor, a art. 7 din Constituția R. Moldova care spune că nicio lege și niciun act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridical, precum și a altor aticole din Constiuție.

De asemenea, Plîngău a menționat că după depunerea sesizărilor de astăzi, Andrei Nastase, președintele Platformei DA va depune un denunț la Procuratură privind „investigarea acțiunilor majorității parlamentare din 23 aprilie 2021”.

Procuratura Generală a emis luni, 26 aprilie, o notă informativă prin care anunță că a recepționat, în dimineața zilei de astăzi, adresarea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc prin care au solicitat examinarea „pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate”.

La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat vineri, 23 aprilie, o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC).

Tot vineri, 23 aprilie, tot socialiștii, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.

Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.

Tot vineri seara, 23 aprilie, în baza unei sesizări depuse de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, Curtea Constituțională a suspendat decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și Hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR. Hotărârea Înaltei Curți a fost pronunțată de Liuba Șova, președintă ad-interim.

După deciziile socialiștilor cu privire la Curtea Constituțională, Comisia de la Veneția, europarlamentari și mai multe misiuni diplomatice „au condamnat decizile aprobate de către Parlamentul de la Chișinău”, menționând că acestea sunt un atac asupra CC.

Citește și: