Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajul transmis de ambasada SUA,…

Mesajul transmis de ambasada SUA, după ce PSRM – ȘOR au aprobat în Parlament mai multe acte cu privire la Curtea Constituțională: „Este lipsă de respect pentru separarea puterilor, este un semn îngrijorător pentru viitorul R. Moldovei”

Foto-simbol

Ambasada SUA la Chișinău a postat vineri, 23 aprilie, o notă prin care anunță că ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a avut o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul căreia au fost discutate ultimele evenimente din Parlamentul de la Chișinău.

În context, SUA califică acțiunile PSRM – ȘOR de a aproba o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, dar și aprobarea declarației socialiștilor prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale, „drept lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul R. Moldovei”.

Ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit astăzi cu Presedintele Maia Sandu pentru a discuta despre încercarea neconstituțională de astăzi de a submina Curtea Constituțională prin eliminarea ilegală a judecătorului Domnica Manole și numirea unui înlocuitor nelegitim. În plus, deși votul majorității Parlamentului pentru condamnarea Curții Constituționale nu este obligatoriu, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei. Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”, se menționează în nota ambasadei SUA.

La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR și cei din platforma PRO Moldova, condusă de Andrian Candu, au aprobat o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.

Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC). Împreună cu socialiștii și cei din Partidul ȘOR, au votat și deputații grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu.

Tot vineri, 23 aprilie, tot socialiștii, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.

Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.