Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDA, PAS și PLDM vor…

PDA, PAS și PLDM vor avea un singur candidat la prezidențiale

Partidul Liberal Democrat din Moldova( PLDM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Demnitate și Adevăr (PDA) fac front comun și vor desemna un singur candidat din partea celor trei partide la alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Într-un comunicat, partidele au anunțat că vor decide între cei doi candidați anunțați anterior: Maia Sandu și Andrei Nastase.

Cele trei partide și-au argumentat decizia prin faptul că alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 reprezintă o „oportunitate de spargere a acestui sistem corupt, antidemocratic și antipopular”, iar participarea la scrutin  cu mai mulți candidați „ar avantaja regimul actual”.

De asemenea, liderii celor trei partide au criticat, indirect, decizia Partidului Popular European din Moldova, de a semna un acord de colaborare cu partidul de guvernare. Andrei Nastase, Maia Sandu și Viorel Cibotaru au calificat această poziție drept una de „dezbinare a frontului antioligarhic”.

„Conștienți de riscurile pe care le comportă participarea la scrutin a opoziției anti-
oligarhice cu mai mulți candidați, fapt ce ar avantaja regimul actual, dar și de necesitatea mobilizării tuturor forțelor sănătoase din societate pentru a asigura victoria în fața oligarhiei și a preveni accederea și menținerea la putere a forțelor străine intereselor Republicii Moldova, decizia definitivă privind candidatul comun la funcția de președinte, selectat dintre cei doi, se va lua la momentul oportun, în strictă conformitate cu legea electorală, iar opinia cetățenilor în identificarea acestui candidat va fi decisivă.”, se menționează în comunicat.

Totodată, cei trei lideri și-au exprimat îngrijorarea față de modul de desfășurare a campaniei electorale și au declarat că fraudarea alegerilor a început deja. Printre riscurile enumerate de aceștia se numără: întârzierea publicării datelor recensământului, finanțarea cu grave încălcări ale legislației și în condiții de transparență scăzută a partidelor politice, reducerea duratei perioadei de campanie la o singură lună.