Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul Justiției confirmă: Conturile din…

Ministrul Justiției confirmă: Conturile din Israel ale deputatului fugar Ilan Șor au fost înghețate de autoritățile de la Tel Aviv

Conturile din Israel ale deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, au fost înghețate de autoritățile de la Tel Aviv, a confirmat pentru Ziarul de Gardă ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au declarat cu puțin timp în urmă, pentru Ziarul de Gardă, că nu au solicitat înghețarea conturilor deputatului fugar Ilan Șor de către autoritățile de la Tel Aviv și nu cunosc „asemenea detalii”.

„Procuratura Anticorupție nu a solicitat înghețarea conturilor lui Ilan Șor de către Tel Aviv, respectiv nu cunoaștem asemenea detalii”, se arată într-un răspuns al PA.

Reacția a fost solicitată după ce G4Media, citând „surse oficiale”, a scris că, conturile din Israel ale deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, ar fi fost fost înghețate de autoritățile de la Tel Aviv.

În toamna anului 2022, deputatul fugar Ilan Șor, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională, au fost incluși în listele de sancțiuni ale SUA și Marii Britanii.

Pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”, unele dintre acestea fiind afiliate lui Ilan Șor.

ZdG a scris într-o investigație că cele șase posturi de televiziune a căror licență de emisie a fost suspendată prin decizia CSE au proprietari atât din R. Moldova, cât și din Federația Rusă. Printre ei se numără soția unui deputat socialist, un candidatul la alegeri al Partidului Șor, un cetățean rus și o asociație obștească din Moscova.

În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.

În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.

Într-un răspuns oferit pentru ZdG în iunie 2022 de către PA, Procuratura a declarat că în privința lui Ilan Șor, în cadrul cauzei penale „frauda bancară”, aflată pe rolul CA, au fost dispuse investigații în vederea căutării lui atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare. Totodată, în privința acestuia au fost demarate procedurile de extrădare în cauza penală respectivă, toate actele necesare fiind transmise de către Ministerul Justiției al R. Moldova în adresa autorităților competente din Israel.