Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul de Externe din Guvernul…

Ministrul de Externe din Guvernul Sandu o recheamă pe ambadoarea R. Moldova în SUA

Nicu Popescu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Guvernul Maiei Sandu, a rechemat-o pentru consultări pe ambasadoarea R. Moldova în SUA, Cristina Balan. Potrivit ordinului semnat de Nicu Popescu, ambasadoarea este solicitată la Chișinău pentru vineri, 14 iunie 2019.

„Țin să informez opinia publică despre faptul că printr-un ordin pe care l-am semnat astăzi, Ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, dna Cristina Balan, a fost rechemată la Chișinău pentru consultări. De asemenea, am informat autoritățile americane despre decizia respectivă și motivele ei, menționând că din acest moment orice demersuri întreprinse de către dna Ambasador Balan nu reprezintă poziția autorităților moldovenești legitime”, precizează ministrul de externe din cadrul Guvernului Maiei Sandu.

Cristina Balan a fost propusă la funcția de ambasadoare a Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii de către democratul Vlad Plahotniuc.Decretul privind numirea în funcție a acesteia a fost semnat de președintele Igor Dodon la 31 mai 2018.

Din aprilie 2017, Cristina Balan a ocupat funcția de vicepreședintă a PDM, responsabilă pentru relații internaţionale şi diplomaţie de partid. Ea este economist şi deţine o diplomă în management din partea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.

Numele Cristinei Balan a apărut într-o investigație din anul 2015 a celor de la Rise Moldova „Plahotniucleaks”. Potrivit jurnaliștilor, Cristina Balan, care era atunci director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, unde președinte era Vladimir Plahotniuc, reprezenta interesele companiei off-shore Power Investment LLC, una dintre companiile care au controlat până în anul 2010 Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc, fondată în anul 1993.  În anul 2008, Cristina Balan a reprezentat și compania cipriotă Daranian Holdings Ltd. care a cumpărat Întreprinderea de Stat Complexul hotelier Codru cu suma de 50,3 milioane de lei, proprietate, care ulterior a fost transferată către Finpar Invest SRL.