Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministerul de Externe de la…

Ministerul de Externe de la Chișinău confirmă expulzarea unui angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova: Regretăm profund că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al R. Moldova a confirmat miercuri seara, 9 noiembrie, informația privind expulzarea unui diplomat moldovean de la ambasada țării noastre în Federația Rusă. Decizia Moscovei vine după ce țara noastră a declarat „persona non grata” un angajat al Ambasadei Rusiei în R. Moldova, în contextul în care în dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova, aflată la hotar cu Ucraina.

MAEIE declară că își exprimă regretul profund că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei și explică decizia autorităților de la Chișinău privind expulzarea diplomatului rus.

„Decizia autorităților de la Chișinău privind expulzarea diplomatului rus anunțată pe 31 octombrie s-a bazat pe faptul că atacurile cu rachete asupra Ucrainei cresc în continuare riscurile de securitate, iar cetățenii țării noastre resimt tot mai mult efectele dezastruoase ale războiului, inclusiv acțiunile neprietenoase în raport cu țara noastră, precum încălcarea spațiului nostru aerian național, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru”, reiterează Ministerul de Externe de la Chișinău.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost chemat miercuri, 9 noiembrie, la Ministerul de Externe al Rusiei, pentru a i se înmâna o notă prin care un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova a fost declarat drept „persona non grata” pe teritoriul Rusiei, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

„Pe 9 noiembrie a fost chemat la Ministerul de Externe al Rusiei, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, căruia i s-a prezentat o notă din partea ministerului prin care se declară „persona non grata” un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova. Această măsură este un răspuns prin care partea moldovenească a luat decizia nemotivată de a declara „persona non grata” un angajat al Ambasadei Rusiei în R. Moldova”, a anunțat Ministerul rus de Externe.

Pe 31 octombrie curent, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că a decis declararea drept „persona non grata” pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul R. Moldova.

„Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 31 octombrie, cu prilejul convocării la sediul MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. În cadrul convocării, MAEIE a reiterat faptul că atacurile cu rachete asupra țării vecine escaladează în continuare riscurile de securitate, iar cetățenii țării noastre resimt tot mai mult efectele dezastruoase ale războiului. A fost subliniat că atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene generează inclusiv amenințări tot mai mari pentru securitatea energetică a țării”, anunță reprezentanții MAEIE.

Decizia MAEIE a venit în contextul în care în dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova, aflată la hotar cu Ucraina.