• Mesajul premierului Maia Sandu către judecători, înainte de convocarea Adunării Generale

  Mesajul premierului Maia Sandu către judecători, înainte de convocarea Adunării Generale
  vizualizări
  26 septembrie 2019 | 11:38

  „Modul în care a fost convocată Adunarea Generală a Judecătorilor, de mâine, ne aduce aminte de practici odioase folosite în ultimii trei ani de fosta guvernare”. Asta a declarat premierul moldovean Maia Sandu, astăzi, 26 septembrie, în cadrul unui briefing de presă.

  Prim-ministrul susține că acțiunile unor magistrați sunt controlate din umbră și că aceștia au drept scop blocarea activității Conisiliului Superior al Magistraturii.

  „Ceea se se întâmplă zilele acestea în Justiție este grav. Cred că evenimentul de mâine și mai ales seria de evenimente care au precedat convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, merită interesul deosebit al presei și al societății. Perioada care vine este crucială pentru soarta Republica Moldova. De succesul reformei Justiției depinde soarta Republicii Moldova. Cunoaștem că avem mari probleme în Justiție.

  Am văzut cum persoane implicate în furtul miliardului intră și ies din sala de judecată cu zambetul pe buze și ce e mai grav, liberi.

  După 3 luni am văzut cum un judecător controversat a rămas fără imunitate, iar asta deranjează. Unii judecători au început a clocoti. Stim ca avem judecători onești, dar știm și că sunt grupuri de interese care se opun reformei. Grupuri care au cel mai mult de pierdut dacă în Moldova apare cu adevarat justiția. Oameni care au ce pierde.

  Stimați judecători, înțeleg că majoritatea dintre voi nu agreați ceea ce se întamplă în Justiție. Știu că aveți de-a face cu câteva găști de corupți care până recent aveau acoperire politică și lucrau împreună cu hoții ca să controleze întreg sistemul judecătoresc.

  Vineri, întreaga țară va urmări ce faceți. Nu ne credeți naivi, cetațenii înteleg foarte bine cine și ce valoare are. Cetațenii văd cine este de partea legii și cine este de partea hoților în lupta pe care o duceți. Noi așteptăm de la judecători să fie corecți și echidistanți.

  Este salutabil că judecătorii au început să discute între ei și să dorească schimbări în Justiție, însă modul în care a fost convocata Adunarea de mâine ne aduce aminte de practicile odioase din ultimii 3 – 4 ani. Lipsa de transparență, dirijarea din umbră.

  Aceste acțiuni coordonate par să aibă un singur scop, blocarea activității CSM. Mă îngrijorează intenția unora de a bloca activitatea CSM și respectiv de a bloca reformele”, a declarat premierul Maia Sandu.

  Judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la Curtea de Apel Chișinău au adoptat, pe 24 septembrie, o încheiere prin care au decis organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. Încheierea vine să pună în executare decizia CA Chișinău din 20 septembrie, prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost obligat să convoace Adunarea.

  O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a Judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată pe 13 septembrie la Secretariatul CSM. Pe 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului și a dispus o inspecție, pentru a verifica dacă „judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”.

  Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată de cei 87 de judecători la Curtea de Apel Chișinău, iar la 20 septembrie, instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM-ul să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Acord istoric în Orientul Mijlociu: Israelul și Emiratele Arabe Unite își vor normaliza relațiile

  Israelul și Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord istoric pentru normalizarea relațiilor dintre cele două state, relatează BBC, citat de Digi24. Emiratele Arabe Unite nu recunoșteau, până acum, existența I…
  Acord istoric în Orientul Mijlociu: Israelul și Emiratele Arabe Unite își vor normaliza relațiile

  VIDEO/ Ion Chicu, despre marșul tractoarelor spre Chișinău: „Ei spun că sunt agricultori, dar de fapt sunt activiști ai Platformei DA”

  Premierul Ion Chicu a comentat manifestația agricultorilor care au pornit pe tractoare la Chișinău. Chicu dă de înțeles că în spatele acesteia se află Platforma DA și Alexandru Slusari, iar agricultorii ar dori…
  VIDEO/ Ion Chicu, despre marșul tractoarelor spre Chișinău: „Ei spun că sunt agricultori, dar de fapt sunt activiști ai Platformei DA”

  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat, și-au exprimat dezacordul cu privire la desemnarea lui Vladislav Clima în calitate de președinte al Cu…
  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  VIDEO/ No comment: Lanuri de porumb, distruse de secetă

  Seceta excesivă din acest an a compromis munca agricultorilor și i-a adus la limita disperării. Câmpuri întregi de cereale au fost distruse de o secetă dură care a lăsat în acest an fără roadă atât fermierii, c…
  VIDEO/ No comment: Lanuri de porumb, distruse de secetă

  LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

  18.51. La protest și-a făcut apariția și deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari. UPDATE 17:57: Mai mulți polițiști se află la intrarea în orașul Sângera. 18.08. Majoritatea tractoarelor su…
  LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

  Coronavirus în R. Moldova: Record de 16 decese înregistrate într-o singură zi

  Numărul persoanelor care au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19 este în creștere în R. Moldova. Astăzi, 13 august, încă 16 persoane au pierdut lupta pentru viață. În total, bilanțul deceselor a…
  Coronavirus în R. Moldova: Record de 16 decese înregistrate într-o singură zi