Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Măsuri de sporire a securității:…

Măsuri de sporire a securității: uniformele militare interzise persoanelor fizice

Persoanele care nu activează în structurile Ministerului Apărării nu vor mai avea dreptul de a purta uniforme de camuflaj, similare celor militare. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală de către plenul Parlamentului în ședința de astăzi.

Președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Veaceslav Untilă a declarat că aceste măsuri sunt necesare pentru a interzice apariția structurilor paramilitare în spațiul public.

„Este experiența anului 1992, când pentru a deosebi cine sunt ai noștri și cine ai lor, trebuia să legăm panglici albe la braț. Dacă se întâmplă ceva, n-o să înțelegem care sunt unitățile paramilitare și care forțe de stat. Sunt categoric împotrivă ca să lungim chestia asta. Avem cazul identificării grupării criminale de la Bălți. Trebuie să ieșim cu un pas înainte.”, a menționat Untilă.

Agentul constatator este Ministerul Apărării, respectiv acesta va preciza cum vor fi apărate aceste principii. Odată cu intrarea în vigoare a legii, persoanele care nu se vor conforma, vor fi sancționate cu o amendă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei.

Deputații au avut opinii contradictorii referitor la proiectul legislativ. Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Ștefan Creangă a declarat că aceste modificări vor avea impact negativ asupra agenților economici care produc și comercializează piese vestimentare.

Proiectul interzice purtarea uniformei cu excepţia zilelor de sărbătoare, profesionale și a celor comemorative și nu se referă la articolele vestimentare în stil military. Dreptul de a îmbrăca uniforma militară, dar și articole în stil military revine veteranilor de război, membrilor Asociației Vânătorilor și Pescarilor.