• LIVE VIDEO/ Ședința Parlamentului din 19 septembrie 2019. Cereri privind ridicarea imunității a doi deputați

  LIVE VIDEO/ Ședința Parlamentului din 19 septembrie 2019. Cereri privind ridicarea imunității a doi deputați
  Foto: privesc.eu
  vizualizări
  19 septembrie 2019 | 10:24

  Joi, 19 septembrie 2019, are loc o nouă ședință a Parlamentului R. Moldova. Pe agendă sunt 12 subiecte. Procuratura Generală a trimis către secretariatul parlamentului două cereri privind ridicarea imunității deputaților Petru Jardan (Partidul ȘOR) și Vladimir Cebotari (PDM).

  Ora 10. 10 – Se discută Proiectul legii privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sînt destinate consumului uman. Proiectul a fost aprobat în lectura a doua cu 56 de voturi.

  Ora 10. 26 – Parlamentul a primit de la secretariat două cereri de la PG privind ridicarea imunității lui Petru Jardan, de la Partidul Șor, și Vladimir Cebotari, PDM. Comisia Juridică numiri și imunități urmează să se convoace în ședință. Pavel Filip a intervenit, cerând ridicarea imunității tuturor deputaților PDM. Dumitru Diacov a cerut ca fracțiunea PDM să participe la ședința Comisiei, solicitând pauză la Parlament.

  Ora 10.30 – Se anunță pauză pentru jumătate de oră. Parlamentul revine în ședință la ora 11.00.

  Ora 13.05 – Se propune încuviințarea ridicării imunității lui Cebotari pe Ordinea de zi. Jardan este invitat la Comisie mâine dimineața, vineri, 20 septembrie. Partidul Șor punctează că Jardan nu poate veni mâine la Comisie.

  Ora 13.10 – Dumitru Robu, procuror general interimar al R. Moldova, ține un discurs în care vorbește despre abuzuri de putere și serviciu. Acesta spune că una din sarcinile sale primordiale a fost să dea curs la urmăririle penale ce țin de investigarea delapidării statului, făcând referire la Concesionarea Aeroportului Chișinău. Robu susține că au fost acumulate probe despre implicarea unor demnitari în respectivele fapte. Acesta spune că Cebotari, în 2013, și-a depășit atribuțiile de serviciu și a controbuit direct la preluarea de către un grup, a controlului asupra Aeroportului, prin inițierea partneriatului public-privat ce ține de concesionarea Aeroportului. Robu solicită ridicarea imunității lui Cebotari.

  Ora 13.14 – Lilian Carp (ACUM) cere clarificări dacă există și alți funcționari în acest dosar al Aeroportului. Robu spune că toți cei implicați vor fi investigați. El spune că nu poate da acum nume.

  Ora 13.17 – Sergiu Sârbu (PDM) întreabă dacă factori decizionali și politici au știut despre solicitare. Sârbu susține că alți factori știau despre venirea în plen cu această solicitare. Procurorul general interimar afirmă că nu primește indicații și că activează doar în baza legilor.

  Ora 13. 14 – Denis Ulanov (Partidul Șor) spune că fracțiunea sa va vota împotriva solicitării de ridicare a imunității lui Cebotari. Robu punctează că la Comisie au fost destule probe care confirmă bănuielile organelor de urmărire penală.

  Ora 13.28 – Igor Vremea (PDM) punctează că potrivit Regulamentului Parlamentului cererea PG trebuie justificată, fiind indicate motive temeinice pentru acceptarea acesteia. „S-au efectuat un nr. mare de acțiuni de urmărire penală. Toate persoanele din Comisia respectivă (din care a făcut parte Cebotari) sunt vizate, însă doar două persoane de acolo sunt deputați”, spune Robu.

  Ora 13.32 – Alexandru Jizdan (PDM) – „În ziua când s-a înregistrat candidatul, ați venit cu această inițiativă, care seamănă cu o persecuție”.

  Ora 13.34 – Vlad Bătrâncea (PSRM) – „De ce, dacă în 2014, a apărut dosarul privind devalizarea și concesionarea Aeroportului, PG nu s-a întreprins nimic și abia când s-a schimbat conducerea, dvs veniți aici? Cine a exercitat control anticonstituțional asupra PG?” Robu: „Subiectul discuțiilor e cu totul altul.”

  Ora 13.43 – Vladimir Cebotari – „Noi știm că judecățile-s făcute demult, și nu aici, în această sală. Nu există secret în acest dosar. E foarte simplu. (…) Toate zilele acestea primeam multe mesaje să plec din țară, despre ce urmează să se facă. Am venit intenționat în țară, când l-am auzit pe dl Năstase, în speranța că vom face clarificări. Știu că la indicația dlui Năstase s-au investigat ultimii 10 din viața mea. Să fie clar la toată lumea de ce sunt acuzat – că am fost membru al unei comisii, care a efectuat o evaluate tehnică și care a acceptat includerea taxei de modernizare în contractul semnat pentru concesionare. Am auzit că eu aș fi cel care e vinovat inițierea procedurii de concesionare. (…) Înțeleg că nu e convenabil să aveți concurenți în electorală. (…) Reieșind din asta, sper și cer dnei ministru Sandu, să solicite demisia lui Andrei Năstase, pentru că acționează în interes propriu, face răfuieli politice. Nu întâmplător această cerere a venit azi, știați că ne înregistrăm în campania pentru Chișinău. Știu că aveți pre-decizii. Chiar dacă știu care va fi votul de azi, noi vom fi activi și vom informa partenerii despre ce se întâmplă”.

  Ora 14.01 – Diacov spune că Fracțiunea PDM părăsește sala de ședințe.

  Ora 14.03 – Se prezintă raportul Comisiei Juridice Numiri și Imunități.

  Ora 14:10 – Comisia a acceptat solicitarea procurorului general interimar privind ridicarea imunității parlamentare a democratului Vladimir Cebotari, a anunțat Sergiu Litvinenco.

  Ora 14:19 – Lilian Carp: „Rugămintea e să nu fie un dosar fragmentat”. El îndeamnă politicienii să se abțină de la declarații și anunțuri despre faptul că „vine procurorul” să ridice imunitatea. „Și cu indicațiile ar fi bine să vă abțineți”, a adăugat acesta.

  Ședința plenară va continua mâine, 20 septembrie 2019, la ora 14.00.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  „Mulți o aseamănă cu boala uitării”. Cum e să trăiești cu scleroză multiplă în R. Moldova 

  Primele semne erau neclare, astfel medicii nu puteau decide dacă e vorba de scleroză multiplă sau de o afecțiune periferică. A durat ceva timp până Maxim Verbnîi (29 ani) și-a aflat diagnoza definitivă. În 2015…
  „Mulți o aseamănă cu boala uitării”. Cum e să trăiești cu scleroză multiplă în R. Moldova 

  PDM a rămas cu un singur ales local în Consiliul Municipal Hâncești. Botnari: „Este o decizie colectivă. Ne-am obosit de promisiuni”

  Partidul Democrat de Moldova (PDM) a rămas doar cu un singur ales local în cadrul Consiliului Municipal Hâncești. Asta după ce vineri, 29 mai, 5 membri ai PDM au anunțat că părăsesc partidul și devin consilieri…
  PDM a rămas cu un singur ales local în Consiliul Municipal Hâncești. Botnari: „Este o decizie colectivă. Ne-am obosit de promisiuni”

  Trei rute municipale de microbuz își modifică itinerarul din 1 iunie

  Din data de 1 iunie vor fi operare modificări în itinerarele unor rute municipale de microbuz, anunță Primăria Chișinău. Este vorba despre trei rute – nr. 101, nr. 103, nr. 121. Ruta nr. 101: tur –&…
  Trei rute municipale de microbuz își modifică itinerarul din 1 iunie

  Legea cu privire la organizațiile necomerciale: De ce societatea civilă și opoziția sunt „pro”, iar socialiștii și Dodon – „contra”

  Adoptarea Legii cu privire la organizațiile necomerciale reprezintă una dintre condiționalitățile pe care R. Moldova trebuie să le îndeplinească pentru a primi cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară…
  Legea cu privire la organizațiile necomerciale: De ce societatea civilă și opoziția sunt „pro”, iar socialiștii și Dodon – „contra”

  DOC/ ASP își reia integral activitatea, iar slujbele religioase se vor desfășura în interiorul Bisericilor: Lista tuturor deciziilor aprobate de CNESP

  În cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de vineri, 29 mai, au fost aprobate mai multe decizii de relaxare a restricțiilor privind activitatea Agenției Servicii Publice, desfășura…
  DOC/ ASP își reia integral activitatea, iar slujbele religioase se vor desfășura în interiorul Bisericilor: Lista tuturor deciziilor aprobate de CNESP

  Noul tip de coronavirus a suferit 70 de mutaţii de-a lungul drumului său din Wuhan în restul lumii

  Un studiu genetic care a vizat virusul SARS-CoV-2, coordonat de un grup de cercetători din Emiratele Arabe Unite, a condus la identificarea unui număr de 70 de mutaţii ale acestuia în rândul probelor recoltate…
  Noul tip de coronavirus a suferit 70 de mutaţii de-a lungul drumului său din Wuhan în restul lumii