Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Bugetul de stat pentru…

VIDEO Bugetul de stat pentru 2024, aprobat de Guvern

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean se întrunește astăzi, 1 decembrie, în ședință. Pe agenda membrilor Executivului sunt notate patru subiecte, printre care și proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024, care se va prezinta Parlamentului spre examinare.

UPDATE 10:45 Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul bugetului pentru anul 2024, prezentat de Ministrul Finanțelor Petru Rotaru.

Se planifică încasări de 66,6 miliarde de lei și cheltuieli de 82,2 miliarde lei, cu un deficit de 15,6 miliarde de lei. Cea mai mare sursă de venit rămâne TVA-ul. Se preconizează pentru anul 2024 în sumă de 34 de miliarde de lei, mai mult de jumătate din veniturile planificate.

  • Salarii profesorilor vor fi majorate cu 15%, ceea ce reprezintă 70% din bugetul pentru majorarea salariilor.
  • Vor fi dublate bursele pentru studenții Universităților cu profil pedagogic.
  • Se va majora plata unică la naștere
  • Fondul rutier planificat – aproximativ 1,65 miliarde lei. Defalcările anuale din volumul total al accizelor la produsele petroliere, cu excepţia gazului lichefiat, nu vor depăşi 54,97 %
    În bugetul de stat se prevăd mijloace pentru majorarea capitalului social al:
  • Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”
  • Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”
  • majorarea capitalului autorizat deținut de Republica Moldova la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)

Ieri, 30 noiembrie, în cadrul unui briefing la Parlament, un grup de deputați din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au solicitat „prezentarea urgentă a legii bugetului de stat pentru anul 2024 în Parlament”.

Mâine este deja data de 1 decembrie, dar proiectul bugetului-2024 nu este prezentat cel puțin în guvern. Guvernul trebuia să prezinte Parlamentului proiectul legii bugetului de stat pentru 2024 înainte de 15 octombrie”, a declarat deputatul BCS, Petru Burduja.