Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Comisia juridică a Parlamentului…

VIDEO Comisia juridică a Parlamentului examinează moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului

Comisia juridică, numiri și imunități se întrunește astăzi, 11 noiembrie, pentru a examina moțiunea de cenzură înaintată de socialiști asupra activității Guvernului. Ședința Comisiei are loc în contextul în care la 8 noiembrie, președinta Parlamanetului, Zinaida Greceanîi, a declarat că membrii Comisiei au la dispoziție 72 de ore pentru a elabora un raport pe marginea moțiunii.

11.31: „Acest vot în această comisie nu este un vot politic. Am votat doar că s-a respectat procedura. Cum vota în plenul Parlamentului, nu am decis”, a declarat Sîrbu după încheierea ședinței.

11.27: Socialistul Vasile Bolea a declarat că moțiunea a fost înainată conform tuturor prevederilor. Respectiv, Comisia a acordat un aviz consulativ asupra moțiunii.

11.18: „Noi suntem în fața unui prim precedent, când este depusă o moțiunea de cenzură ca urmare a unei angajări de răspundere. Regulamentul prevede că dezbaterea moțiunii de cenzură se face conform regulilor de dezbatere a moțiunii simple. Comisia juridică, de obicei, emite un raport consultativ Parlamentului, exclusiv referitor la respectarea procedurii”, a menționat deputatul democrat Sergiu Sîrbu.

11.16: Șeful Direcției juridică a Parlamentului, Ion Creangă, a declarat că regulamentul Parlamentului nu prevede ca vreo comisie de profil să realizeze vreun raport pe marginea moțiunii de cenzură.

„Nu este clar. Parlamentul, la examinarea fiecărei moțiuni, își stabilea un propriu regulament”, a declarat Ion Creangă.

Tot pe parcursul zilei de astăzi, se va întruni în ședință și Biroul permanent, pentru a stabili data ședinței plenare când va fi dezbătută moțiunea de cenzură.

La 8 noiembrie, fracțiunea Partidului Socialiștilor a înaintat moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului în contextul angajării răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, în sensul în care prim-ministrul să fie cel care preselectează candidații la funcția de procuror general.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Astfel, în condițiile în care fracțiunea socialiștilor este compusă din 36 de deputați, aceasta trebuie să fie votată și de alte fracțiuni. Anterior, Andrian Candu a precizat că fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) va susține „orice modalitate de a demite Guvernul”, iar Marina Tauber a menționat că fracțiunea Partidului „Șor” va lua o decizie după ce va discuta cu președintele formațiunii, Ilan Șor.