Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Generalul Costaș, după ce CEC…

Generalul Costaș, după ce CEC nu i-a înregistrat grupul de inițiativă: „Prezint un pericol pentru șmecherii de la guvernare”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins joi, 3 septembrie, cererile de înregistrare a grupurilor de inițiativă ale candidaților Aleksandr Kalinin (Partidul Regiunilor din Moldova) și Ion Costaș (independent), deoarece nu au respectat toate cerințele legale când au prezentat actele.

Totuși, aceștia mai pot depune repetat actele necesare până la 11 septembrie.

Generalul Ion Costaș a declarat pentru ZdG că va mai merge o dată la CEC, dar și că este pregătit, eventual, dacă până la urmă nu-i va fi înregistrat grupul de inițiativă, să conteste în instanța de judecată.

„Ce e legat în R. Moldova cu numele generalului Costaș toți îl consideră dușman, naționalist, de toate felurile, din 90 încoace. Și în 1992, după război, când s-a semnat acel Tratat a de încetare a focului, tovarășul Snegur a primit indicații și de la Lucinschi, și de la Elțîn ca generalul Costaș să dispară de pe scena politică. Și acum, când a apărut iar generalul Costaș, acest nume îi pune în gardă.

Partidelor le dau undă verde, iar eu, înaintat drept candidat independent, prezint un pericol pentru actualii șmecheri de la guvernare.

Destul, 30 de ani au călărit toate jigodiile și hoții, au furat de au rupt, s-au făcut milionari, vor în continuare să aibă oameni compromiși. Pe mine nu au cu ce mă compromite”

Președintele CEC, Dorin Cimil, a subliniat că pretendenții ai căror grupuri de inițiativă nu au fost înregistrate „mai au termen pentru a se conforma obiecțiilor făcute, ei au fost informați despre necorespunderi”.

Astăzi au fost înregistrate grupurile de inițiativă propuse de șapte candidați desemnați pentru a participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie –  Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Andrian Candu („Pro Moldova”) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA).

Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.