Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   FOTO/ Patru locuitori din satul…

FOTO Patru locuitori din satul Cocieri, opriți de „miliția transnistreană„ în timp ce se deplasau pe teritoriul localității. Apelul făcut către autorități

Patru locuitori din satul Cocieri, angajați ai unui agent economic din localitate, au fost opriți de către „miliția transnistreană”, la unul dintre blocajele instalate la mijlocul lunii martie, în perioada stării de urgență, în timp ce deplasau pe teritoriul localității Cocieri pentru a ajunge la câteva terenuri amplasate până la șoseaua Râbnița – Tiraspol. Incidentul s-a întâmplat joi, 4 iunie, anunță reprezentanții Promo-LEX.

În acest context, reprezentanții Promo-LEX reiterează Apelul Asociației cu privire la lichidarea impedimentelor în libera circulație instalate și menținute ilegal de către administrația regiunii transnistrene în localitățile Corjova și Cocieri și cheamă autoritățile constituționale să asigure securitate și siguranță locuitorilor din Zona de Securitate, inclusiv prin condiționarea retragerii imediate și necondiționate a tuturor posturilor instalate în mod abuziv și nejustificat de către administrația regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

În contextul circumstanțelor descrise mai sus,

SOLICITĂM

  • Guvernului Republici Moldova și Comisiei Unificate de Control – să identifice în regim de urgență posibilități de a lichida oricare blocaje a satelor Cocieri și Corjova, r. Dubăsari.
  • Convocarea ședinței Grupului de lucru pentru drepturile omului, cu participarea experților sectoriali de pe ambele maluri ale Nistrului, precum şi a mediatorilor şi observatorilor în formatul de negocieri „5+2”, pentru discutarea subiectului sus menționat.
  • Procuraturii Generale – să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală.
  • Misiunilor diplomatice – să monitorizeze situația respectării drepturilor și libertăților locuitorilor localităților Cocieri și Corjova”, se arată în nota emisă de Promo-LEX.

Odată cu instituirea stării de urgență în stânga Nistrului la data de 17 martie 2020, în localitățile Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari au fost blocate o mare parte a drumurilor ce fac legătură între satele comunelor Cocieri și Corjova. Pe drumurile principale, aceste blocaje sunt constituite din reprezentanți ai „serviciului de grăniceri”, care circulă liber și monitorizează. Tot aici, pe drumurile adiacente, blocajele sunt formate din blocuri de beton, grămezi de pământ sau alte impedimente create artificial pentru a nu admite circulația.