Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fadei Nagacevschi acuză magistrații CC…

Fadei Nagacevschi acuză magistrații CC că ar obstrucționa voința politică a majorității PSRM-Șor

Ministrul în exercițiu al Justiției Fadei Nagacevschi acuză magistrații Curții Constituționale (CC) că ar obstrucționa voința politică a majorității parlamentare PSRM, transfugii din platforma „Pentru Moldova, și Partidul Șor, prin decizia de a examina decretul președintei Maia Sandu cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier la 23 februarie.

Făcând trimitere la jurisprudența CC, ministrul în exercițiu al Justiției spune că spiritul Constituţiei obligă actorii politici să desfăşoare activităţile într-o astfel de manieră, încât perioada interimatului Guvernului să fie redusă la maximum.

Nagacevschi acuză că CC ar prelungi incertitudinea politică cu încă 10 zile.

„Este absolut neclar de ce Curtea a decis să examineze constituționalitatea decretului Președintelui privind desemnarea repetată a doamnei Gavriliță în calitate de candidat pentru funcția de premier abia la data de 23.02.2021. Astfel incertitudinea politică este prelungită pentru încă 10 zile, aparent contrar spiritului Constituției”, susține Nagacevschi.

„Dacă este voință politică suficientă pentru învestirea unui Guvern și soluționarea crizei politice, este inadmisibilă obstrucționarea acestei voințe. Asemenea precedente sunt extrem de periculoase pentru democrație și statul de drept”, mai spune Fadei Nagacevschi.

CC a pronunțat marți, 16 februarie, Decizia nr. 20 prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Curtea a reținut că autor sesizării ei nu au argumentat survenirea eventualelor prejudicii iminente în cazul nesuspendării decretului.

Curtea afirmă că pe 23 februarie 2021, cu începere de la ora 10:00, va avea loc ședința de examinare în fond a sesizării respective,  depuse de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki.