Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Eforturile de asociere la UE:…

Eforturile de asociere la UE: Deputații europeni laudă Georgia și critică Moldova

Moldova este pe calea regreselor în privința standardelor democratice și a statului de drept, în timp ce Georgia merge spre calea bună a reformelor, au declarat marți, 9 octombrie 2018, deputații europeni.

Parlamentul european a evaluat punerea în aplicare a acordurilor UE de asociere cu Moldova și Georgia, care au intrat în vigoare în urmă cu doi ani, subliniind domenii care necesită eforturi suplimentare pentru ca țările să se apropie de UE.

Implementarea reformelor la care Moldova s-a angajat trebuie să fie o prioritate, se subliniază în rezoluția privind Moldova. Deputații europeni sunt îngrijorați de faptul că Moldova recidivează în domenii legate de standardele democratice, stat de drept,  alegeri corecte și transparente, precum și în ceea ce privește o justiție imparțială. Ei atrag atenția asupra eforturilor insuficiente de combatere a corupției și de combatere a spălării banilor. Cu toate acestea, membrii Parlamentului european  laudă pe cei care au condus eforturile, care ar trebui continuate, de a reforma sectorul bancar în urma fraudei bancare din 2014.

 „Moldova este capturată de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului judiciar și mass-media”, se spune în textul rezoluției.

Deputații europeni de la Afaceri Externe îndeamnă autoritățile moldovene să abordeze aceste preocupări, reafirmându-și poziția privind stoparea sprijinului financiar al UE pentru Chișinău până după alegerile parlamentare din 2019, în cazul în care acestea se vor desfășura în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și vor fi evaluate de organismele internaționale specializate. Între timp, acest sprijin ar trebui relocat pentru a susține în cea mai mare parte societatea civilă din Moldova și mass-media independente, adaugă aceștia.

 „Este regretabil că astăzi trebuie să vorbim despre Moldova ca stat capturat, în care elementele de bază ale democrației și statului de drept sunt grav amenințate de o mână de oameni. Nu există o punere în aplicare a părților-cheie ale Acordului de asociere. Doar sper că acest raport va fi un apel de trezire pentru autoritățile de la Chișinău. Viitorul relațiilor UE-Moldova depinde acum în mare măsură de modul în care se desfășoară următoarele alegeri parlamentare. Nu este vorba despre cine câștigă, ci despre modul în care câștigă „, a declarat raportorul pentru Moldova Petras Auštrevičius.

Rezoluția privind Moldova a fost aprobată cu 31 voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 17 abțineri. Rezoluția privind Georgia a fost aprobată cu 43 voturi pentru, 7 voturi împotrivă și 1 abținere. Urmează votul asupra lor la sesiunea plenară din noiembrie, la Bruxelles.

Moldova și Georgia au semnat Acorduri de asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie 2014. Acestea au intrat în vigoare la 1 iulie 2016.