Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dorin Recean: „Voi purcede imediat…

Dorin Recean: „Voi purcede imediat la formarea garniturii guvernamentale. Acțiuni pe trei dimensiuni”

Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al R. Moldova, Dorin Recean, a declarat că va începe „imediat să formeze garnitura guvernamentală”. Acesta a anunțat cele trei direcții pe care urmează să se concentreze viitorul Guvern.

„Voi purcede imediat la formarea garniturii guvernamentale și acțiunile care sunt necesare pentru implementarea programului de guvernare. Dragi cetățeni, vom purcede imediat la acțiuni pe trei dimensiuni, cele mai importante.

Primul este ordinea și disciplina din instituții. Instituțiile trebuie să deservească cetățenii, mediul de afaceri. Da, există rezistență, dar o vom depăși. A doua dimensiune de intervenție rapidă este să avem o nouă viață pentru economie. Aceasta înseamnă să oferim mai multe resurse accesibile, în mod special, pentru investițiile în domeniul de afaceri, în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii. Aceasta este calea pentru ca să avem locuri de muncă, să avem salarii mai mari și să creem bunăstare pentru fiecare dintre noi”. Trei – pacea și stabilitatea. Trebuie să conștientizăm că, de la Al Doilea Război Mondial încoace, suntem în cel mai înalt risc de provocări. Prin urmare, avem nevoie să consolidăm sectorul de securitate în așa fel încât toată lumea să se simtă în siguranță.

Dominanta programului de guvernare este integrarea europeană. Trebui să accelerăm procesul de armonizare a legislației, trebuie să implementăm toate condiționalitățile, dar atent, nu de aceea că trebuie să bifăm, dar pentru că aceasta este modalitatea de a asigura bunăstare în țară”, a spus Dorin Recean.

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate (CSS) Dorin Recean a fost înaintat vineri, 10 februarie, de către președinta Maia Sandu, pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a demisionat. Anunțul a fost făcut vineri, 10 februarie, de șefa Cabinetului de miniștri, într-un briefing de presă. Potrivit legislației, mandatul Executivului încetează în cazul în care premierul își dă demisia.

Dorin Recean deține funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 4 februarie 2022. El a fost ministru de Interne în Guvernul Filat în perioada 2012-2015.

În februarie 2013, Dorin Recean, fiind ministru de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat, a fost protagonistul unui scandal mediatic după ce în spațiul public a apărut o înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat. În discuții, Recean i-ar fi dat indicații șefului de la FISC, fiind supărat pe comportamentului acestuia. Discuțiile au apărut în spațiul public în contextul dosarului penal în care era vizat Nicolae Vicol, telefonul acestuia fiind interceptat.

În anul 2015, Procuratura Generală a inițiat o anchetă penală pe numele lui Dorin Recean, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul, conform spuselor ex-ministrului din acea perioadă, a fost deschis în urma unei plângeri depuse de polițistul Ruslan Saachian, una din figurile importante din timpul evenimentelor din aprilie 2009, demis și restabilit de judecată de mai multe ori. Dosarul a fost ulterior clasat.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în 2021, Recean a obținut 4200 de euro de la compania americană „dorGov Solutions LLC” pentru servicii de consultanță, 26 332 de lei din funcția de lector universitar în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, 9250 de dolari pentru servicii de consultanță la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și 21 750 de euro de la compania „Alco Limited” pentru servicii de consultanță.