Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oficial/ Guvernul Gavrilița și-a anunțat…

Oficial Guvernul Gavrilița și-a anunțat demisia

Prim-ministra Natalia Gavrilița a demisionat. Anunțul a fost făcut vineri, 10 februarie, de șefa Cabinetului de miniștri, într-un briefing de presă. Potrivit legislației, mandatul Executivului încetează în cazul în care premierul își dă demisia.

„Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede”, afirmă Natalia Gavrilița.

„(…) În ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat țara, progresele noastre au fost apreciate foarte înalt. Am convenit asupra acțiunilor ce urmează să le realizăm pentru a lansa, până la finele acestui an, negocierile de aderare al UE. Oamenii din țara noastră merită să se bucure de toate beneficiile integrării în UE de care au fost lipsiți timp de 30 de ani. Locuri de muncă cu salarii decente, educație și servicii de sănătate de calitate, infrastructură dezvoltată și cel mai important – siguranța în ziua de mâine. La Bruxelles am avut întâlniri cu președinții Comisiei Europene, a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene, cu vicepreședinți, comisari și europarlamentari. Ca de fiecare dată m-am convins că R. Moldova are mulți prieteni la Bruxelles și suntem așteptați în UE cu brațele deschise.

(…) Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede. Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui Guvern, a venit timpul să anunț demisia mea din această funcție (…). Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu oameni constructivi, orientați spre dezvoltare, cu expertiză în domeniul economiei și a investițiilor”, a spus Gavrilița.

Lista miniștrilor Guvernului condus de Natalia Gavrilița:

Iurie Țurcanu – viceprim-ministru pentru digitalizare;

Andrei Spînu – viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale;

Nicu Popescu – viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene;

Oleg Serebrian – viceprim-ministru pentru reintegrare;

Dumitru Budianschi – ministrul Finanțelor;

Dumitru Alaiba – ministrul Economiei;

Sergiu Litvinenco – ministrul Justiției

Vladimir Bolea – ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare;

Ala Nemerenco – ministrul Sănătății;

Anatolie Nosatîi – ministrul Apărării;

Ana Revenco – ministrul Afacerilor Interne;

Anatolie Topală – ministrul Educației și Cercetării;

Sergiu Prodan – ministrul Culturii;

Alexei Buzu – ministrul Muncii și Protecției Sociale;

Iordanca-Rodica Iordanov – ministra Mediului;

Irina Vlah – guvernator (Bașcan) al UTA Găgăuzia (Gagauz -Yeri)

Dorin Recean, secretarul Consiliului Suprem de Securitate ar urma să fie candidatul propus de președinta Maia Sandu pentru a ocupa funcția de prim-ministru, după demisia Guvernului Gavrilița, afirmă surse ale ZdG.Candidatura lui Recean a fost agreată la nivelul deputaților PAS, susțin mai multe surse ale ZdG

Guvernul Gavrilița a fost învestit în funcție pe 6 august 2021, zi în care a și depus jurământul în fața președintei Maia Sandu.