Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon i-a conferit lui Gaiciuc…

Dodon i-a conferit lui Gaiciuc titlul de „general de divizie”

Fostul ministru al Apărării și actualul consilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale în cadrul Aparatului președintelui, Victor Gaiciuc, a primit titlul de „general de divizie”, oferit de Igor Dodon „în semn de merite deosebite față de Armata Națională”.

În perioada cât a fost ministru al Apărării, funcție din care a fost eliberat luni, 16 martie, împotriva lui Gaiciuc a fost depusă o moțiune de cenzură, însă a fost respinsă de Biroul Permanent al Parlamentului. Blocul ACUM l-a acuzat pe acesta că a elogiat mercenarii din Donbas și a susținut agresiunea rusă împotriva Ucrainei într-o declarație făcută anterior în spațiul public, sfidând integritatea teritorială a Ucrainei.

Gaiciuc a mai deținut funcția de ministru al Apărării în perioada 2001-2004, fiind demis printr-un decret semnat de către Vladimir Voronin, care a invocat „numeroase infracţiuni atestate în urma controalelor efectuate, inclusiv furtul muniţiilor şi armamentului din dotarea Armatei Naţionale şi persistenţa fenomenului aşa-numitelor relaţii neregulamentare în mediul militar sunt mărturii ale activităţii ineficiente a Ministerului Apărării şi a Serviciului Informaţii şi Securitate”. 

Dodon este nașul fiului mai mic al lui Gaiciuc.

Gradul militar „general de divizie” se conferă de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea ministrului respectiv, coordonată cu comisia permanentă respectivă a Parlamentului. Modul de conferire, de retrogradare şi de restabilire în grad a altor categorii de militari ai Forţelor Armate se stabileşte de Regulamentul satisfacerii serviciului militar de c ătre soldaţi, sergenţi şi ofiţeri ai Forţelor Armate, aprobat de Guvern.