Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Un deputat socialist a…

DOC Un deputat socialist a sesizat PG, ANI și CEC pentru a-l supune controlului pe secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu

Foto: Colaj ZdG

Deputatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Petru Burduja, a sesizat luni, 22 februarie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Procuratura Generală (PG) și Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a-l supune controlului pe secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu. Se întâmplă după ce, jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat astăzi o investigație despre averea și afacerile lui Spînu.

Deputatul socialist susține că Spînu ar fi efectuat „scheme tăinute în companii offshore” și are „venituri dubioase”.

„Aceste fapte au fost scoase în evidență de o nouă investigație de presă în raport cu Andrei Spînu, secretar general al Președinției. RISE Moldova a prezentat întreaga încrengătură a afacerilor lui Andrei Spînu, scoase în zone offshore din întreaga lume, inclusiv pentru a evita plata impozitelor și a taxelor în țara noastră pe care acest „om bun” al Maiei Sandu declară că „o iubește”. Mai mult, această investigație demonstrează că Andrei Spînu a fost în conflict de interese în perioada când a deținut funcția de vice-ministru al Tineretului și Sportului în perioada guvernării AIE.

Credem că noile fapte evidențiate în investigația jurnaliștilor de la RISE Moldova este motiv suplimentar ca Agenția Națională de Integritate și Procuratura să verifice minuțios veniturile dubioase ale secretarului general al Președinției. Astăzi am semnat o nouă adresare către ANI, Procuratura Generală și Comisia Electorală Centrală cu solicitarea de a-l supune controlului pe Andrei Spînu a spus Burduja într-o postare pe Facebook.

Anterior, ZdG a scris că, un proces penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. Astfel, în februarie 2016, pe conturile societății „Exclusiv Media” SRL, au ajuns mijloace bănești în suma de 1 499 884 de EURO de la compania offshore Westerby Limited, înregistrată în Bahamas.

În lunile martie și aprilie 2016, deputatul Petru Burduja și soția deputatului Corneliu Furculiță, care este fondatorul „Exclusiv Media”, au retras de pe conturile companiei peste 20 de milioane de lei, invocând restituirea ajutorului financiar obținut de la persoane fizice. Totodată, s-a constatat că „Exclusiv Media” SRL a primit împrumuturi de la 11 persoane fizice afiliate, în valoare de peste 5 milioane de lei, inclusiv 100 de mii de dolari SUA de la compania nerezidențială Bulwer Developtment LP (reprezentant fiind Iaroslav Țurcan).

De asemenea, Petru Burduja a fost vizat și în investigația „Toți oamenii președintelui”.

De cealaltă parte, Andrei Spînu a spus astăzi într-o postare pe Facebook că a reușit să pună pe picioare „o afacere fără scheme de corupție, fără contracte cu statul, fără interese ascunse în R. Moldova și achitând toate taxele”.

„Am acceptat să ofer interviu echipei Rise și să răspund la toate întrebările tocmai pentru faptul că nu am ce ascunde și tot ce este relatat în articol ține de activitatea mea de antreprenor. Am început, împreună cu partenerii mei, totul de la zero. Repet ce am spus și în alte comentarii, în toată această perioadă am reușit să fac o afacere fără scheme de corupție, fără contracte cu statul, fără interese ascunse în R. Moldova și achitând toate taxele. Am lucrat onest și sincer cu echipa pentru a crea un model de afaceri care să dureze în timp.

La moment, acest model de business creează locuri de muncă și în Moldova (peste 130 de angajați) și achită milioane de lei plăți la bugetul de stat (peste 10 mln în anul 2020). Compania din Moldova a primit în 2020, de la Inspectoratul Fiscal, Certificatul de Credibilitate alături de încă doar 43 de companii locale. Sunt mândru de ce am reușit să construiec în afaceri și sper acum să pot ajuta și în sectorul public. Sunt deschis și pentru viitor pentru a discuta cu presa despre activitatea mea privată sau publică. Voi fi mereu disponibil pentru a răspunde la orice întrebare”, a spus Spînu.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că Andrei Spînu, noul secretar general al Aparatului Președintelui, desemnat recent de către președinta Maia Sandu, deține o avere „de milioane”. El locuiește într-o casă la sol de 125,2 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 1,5 milioane de lei, deține două autoturisme de peste 630.000 lei și mai multe conturi bancare. 

Totodată, Spînu este proprietar la trei companii: OneTwoStart Ltd, înregistrată în Hong Kong, Evolutics Technologies Ltd, înregistrată în SUA și Wupp Ltd, întregistrată în Marea Britanie.

CV-ul noului secretar general al Aparatului Președintelui

Andrei Spînu este specialist în business și administrare a afacerilor. Din august 2015 și până în ianurie 2016 a fost viceministru al Tineretului și Sportului. În anul 2018, acesta și-a început studiile de masterat în Științe Politice la Harvard Extension School, SUA.

Anterior, Spînu a figurat cu numărul 87 în lista Partidului Liberal Democrat (PLDM) pentru alegerile parlamentare din 2010, fiind și preşedintele Tineretului Liberal Democrat din Moldova. În luna iulie a anului 2019, Spînu a deținut funcția de secretar general al Guvernului condus de Maia Sandu, acesta figurând cu numărul 26 în lista națională a Blocului ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.