Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Declarația Parlamentului R. Moldova:…

DOC Declarația Parlamentului R. Moldova: „Condamnă, în termenii cei mai fermi, războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și solicită Rusiei să înceteze imediat toate activitățile militare”

Parlamentul R. Moldova „condamnă brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Un proiect de declarație cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei urmează a fi aprobat de Parlament. Inițiativa, înregistrată vineri, 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea războiului, care aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost semnată de 27 de persoane.

Deputații constată că Federația Rusă, din februarie 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă. Potrivit documentului, acest act de agresiune fățișă reprezintă crime de război și o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă.

Parlamentarii solicită Federației Ruse să înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei. În același timp, autoritățile R. Moldova susțin eforturile comunității statelor democratice de a institui un tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, stabilirea răspunderii pentru crime de război și pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar comise de „Federația Rusă și acoliții săi în Ucraina”. Documentul confirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda și în continuare asistență umanitară și ajutor locuitorilor Ucrainei care sunt în căutarea unui refugiu din cauza războiului.

Deputații lansează un apel la unitate, vigilență și responsabilitate către toți cetățenii R. Moldova care doresc pace și libertate.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a transmis un mesaj la un an de la declanșarea războiului din Ucraina, care a furat mii de vieți și a distrus sute de localități din țara vecină. Șeful legislativului a elogiat efortul măreț al societății noastre, care a demonstrat că suntem o țară mică, cu inimă mare.

„Un an de la agresiunea rusă, fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial. Moldova și-a deschis larg ușile pentru refugiații ucraineni, cetățenii moldoveni continuă să găzduiască peste 80 de mii de ucraineni. Ne dorim cât mai repede ca acest război nedrept să se termine. Dar nu oricum. Am fost și rămânem alături de prietenii noștri din Ucraina și bravul popor ucrainean”, se menționează în mesajul președintelui Parlamentului.

Declarația Parlamentului R. Moldova:

Proiect de Declaratie Cu Privire La Agresiunea Federatiei Ruse Impotriva Ucrainei by Ziarul de Gardă on Scribd

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi, 23 februarie, o rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt ostilităților și să retragă trupele din Ucraina.

141 de membri ai ONU au votat în favoarea rezoluției, șapte au votat împotrivă, iar 32 s-au abținut. Împotrivă au votat Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Mali, Nicaragua, Siria și Eritreea.

Rezoluția adoptată reafirmă angajamentul față de integritatea teritorială a Ucrainei şi cere ca Rusia să-şi retragă imediat toate forțele militare de pe teritoriul ucrainean în cadrul granițelor recunoscute internațional ale țării. De asemenea, solicită o „încetare a ostilităților” şi „subliniază necesitatea realizării, cât mai curând posibil, a unei păci cuprinzătoare, juste şi de durată în Ucraina, în conformitate cu principiile Cartei Națiunilor Unite”.