Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Bugetarii vor trebui să…

DOC Bugetarii vor trebui să recupereze zilele libere pe care le-au avut în timpul stării de urgență: vor munci sâmbetele. Proiectul pregătit de Guvern

Bugetarii ar urma să recupereze zilele declarate de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) ca zile libere, în timpul stării de urgență care a expirat la 15 mai. Un proiect de Hotărâre în acest sens a fost elaborat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și urmează să fie propus, spre aprobare, către Guvern.

Proiectul prevede că angajații la stat urmează să lucreze 12 zile de sâmbătă, câte 8 ore și cu o pauză de masă de 30 de minute.

Conform proiectului, pentru recuperarea a 12 zile declarate libere, se stabilesc următoarele zile lucrătoare pe parcursul anului 2020: 23 mai, 13 iunie, 20 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 22 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie și 31 octombrie. În aceste zile activitatea salariaților cu durata normală a timpului de muncă se propune a fi organizată după următorul regim de muncă – de la 8.00 până la 16.30, cu pauza de masă de la 12.00 până la 12.30

Suplimentar, orele de lucru echivalente cu 10 zile libere, se preconizează a fi recuperate, începând cu 25 mai 2020, prin majorarea în zilele de luni până vineri a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 min. Graficul de muncă în aceste zile în instituțiile/autoritățile publice din subordinea Guvernului pentru salariații cu durata normală a timpului de muncă va fi următorul: de la ora 8.00 până la 17.30, cu pauza de masă de la 12.30 până la 13.00.

Proiectul stabilește că evidența zilelor și orelor necesare spre recuperare se va ține de către angajator individual, pe fiecare salariat, inclusiv pe salariații care în perioada imediat următoare vor avea raporturile de serviciu suspendate, până la recuperarea deplină a zilelor libere.

Ordinul privind zilele și orele necesare de a fi recuperate urmează a fi adus la cunoștința salariaților sub semnătură.

În caz de încetare a contractului individual de muncă/raporturilor de serviciu până la recuperarea deplină a zilelor și orelor libere, angajatorul, în caz că proiectul va fi aprobat de Guvern, va reține din plățile ce se cuvin salariatului salariul achitat pentru zilele și orele nerecuperate. Pentru salariații remunerați cu salarii de funcție lunare, munca efectuată în zilele prevăzute pentru recuperare, precum și orele recuperate în zilele de luni până vineri, nu se vor remunera și nu se vor considera muncă suplimentară.

Prevederile nu se vor aplica salariaților care în zilele de 30 martie–3 aprilie, 7 aprilie–17 aprilie, 21 aprilie–24 aprilie și 27 aprilie–30 aprilie nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză; aveau suspendate contractele individuale de muncă/raporturile de serviciu; s-au aflat în concediu medical, concediu paternal, concediu de odihnă anual, concediu neplătit; au activat la decizia angajatorului ( la distanță sau cu prezența în oficiu ). Acești salariați nu vor avea obligația de a se prezenta la muncă în zilele și orele declarate lucrătoare, corespunzător zilelor/orelor lucrate în perioada respectivă.

Totodată, proiectul prevede că, în caz de necesitate, atragerea la muncă a salariaților respectivi în zilele indicate supra poate fi dispusă de angajator, această muncă fiind considerată muncă prestată în zile de repaus, pentru care, cu consimțământul salariatului poate fi acordată o altă zi liberă sau oferită retribuție în conformitate cu prevederile Codului muncii din contul și în limita cheltuielilor de personal prevăzute în bugetele respective.

Proiectul pregătit de MSMPS:

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis vineri, 24 aprilie, ca zilele de 27 – 30 aprilie să fie declarate zile libere.

DOC/ Dispoziția nr. 21 a CSE: Încă o săptămână liberă pentru bugetari