Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Ar putea să nu…

DOC Ar putea să nu fie nevoie de încuviințarea Parlamentului pentru reținerea unui deputat, acuzat de corupere, trafic de influență, abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani. Un grup de deputați solicită CC să avizeze proiectul legii

Ar putea să nu mai fie nevoie de încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea sau trimiterea în judecată a cauzei penale împotriva unui deputat, acuzat de corupere activă și pasivă, trafic de influență, abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani. Un grup de parlamentari solicită Curții Constituționale (CC) să avizeze proiectul legii pentru modificarea Articolului 70 din Constituția R. Moldova.

Se propune excluderea imunității deputatului în cazul săvârșirii de către acesta a celor mai grave infracțiuni de corupție și în cazul spălării banilor. În cazul acestor acuzații aduse deputatului nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru reținere, arestare sau percheziționare și transmitere a cauzei în judecată.

„Încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea sau trimiterea în judecată nu este necesară în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor”, se arată în proiect.

Actualmente, Constituția prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.