• Deschiderea biroului NATO la Chișinău vs Nemulțumirea lui Dodon

  Deschiderea biroului NATO la Chișinău vs Nemulțumirea lui Dodon
  09 decembrie 2017 | 14:32

  Cu toate că Igor Dodon, șeful statului, a făcut tot posibilul ca să împiedice deschiderea unui birou NATO la Chișinău, totuși acesta a fost deschis ieri, 8 decembrie.

  La ceremonia de inaugurare a Oficiului de Legătură NATO în R. Moldova a participat premierul Pavel Filip şi Secretarul General Adjunct NATO, Rose Gottemoeller, aflată într-o vizită oficială în ţara noastră . Cei doi au menționat că deschiderea Oficiului constituie o etapă importantă în relaţiile R. Moldova cu Alianța Nord-Atlantică, care va contribui la consolidarea în continuare a dialogului politic şi a cooperării practice cu NATO, fără însă a aduce atingere principiului neutralităţii constituţionale a R. Moldova.

  Totodată, Premierul a mulţumit Alianţei pentru asistenţa oferită în cele mai diverse domenii, inclusiv pentru suportul în instruirea experţilor naţionali. „Activitatea Oficiului cu statut civil va oferi o continuitate a programelor existente implementate cu sprijinul NATO, dar şi va impulsiona demararea altor proiecte importante, cum ar fi combaterea ameninţărilor cibernetice, sporirea rezilienţei şi pregătirii pentru situaţii de urgenţă civilă, contracararea terorismului, reforma sectorului de securitate şi de apărare”, a menționat premierul.

  „NATO respectă pe deplin neutralitatea, independența și suveranitatea R. Moldova. Blocul Nord-Atlantic lucrează cu multe țări neutre, inclusiv Suedia, Finlanda și Elveția, precum și cu țări care au relații strânse cu Rusia, precum Armenia. Neutralitatea nu înseamnă că nu putem fi parteneri puternici”, a subliniat Rose Gottemoeller.

  Însă, de altă părere este Igor Dodon, care, în cadrul întâlnirii cu secretarul general adjunct al NATO, a menționat graba deschiderii Centrului de Legătură al NATO în Moldova, care ar putea avea efecte negative foarte grave. În opinia președintelui, acest lucru ar complica semnificativ efortul de soluționare a diferendului transnistrean. „Inaugurarea  Centrului de Legătură al NATO la Chişinău nu corespunde spiritului Hotărîrii Parlamentului din 31 martie 2016 pentru aprobarea Declaraţiei Parlamentului R. Moldova cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a R. Moldova”, a mai spus șeful statului.

  Menționăm că Igor Dodon a declarat de nenumărate ori că se va opune deschiderii biroului NATO la Chișinău, motivând că R. Moldova este un stat neutru conform Constituţiei, iar militarii moldoveni, nu trebuie să participe la exerciţiile militare desfăşurate sub egida unui sau altui bloc militar. Asta în pofida faptului că șeful statului știe prea bine că anume NATO a fost cel care a alocat peste 4 mln de euro pentru eliminarea pesticidelor și a substanțelor chimice periculoase de pe teritoriul țării noastre, lucru ce nu a fost făcut de nimeni altul, timp de câteva decenii.

  Anterior, într-un interviu pentru ZdG, șefa Oficiului de Legătură NATO în R. Moldova a declarat: 

  „R. Moldova este un partener apropiat de NATO. Dialogul nostru politic este semnificativ, iar partea practică a cooperării este, de asemenea, foarte robustă. Sunt în vigoare toate instrumentele de parteneriat necesare, precum şi priorităţile de cooperare convenite de comun acord. NATO şi Moldova – ambele – trebuie să contribuie la realizarea obiectivelor convenite, prin angajarea continuă, alocarea resurselor financiare şi umane necesare şi o muncă efectivă”.

  În același context, Baleisyte a subliniat că cooperarea NATO cu R. Moldova este întotdeauna determinată de cerere – „ceea ce înseamnă că toate iniţiativele şi proiectele pe care le susţinem în Moldova sunt solicitate de partea moldovenească. Responsabilitatea locală este esenţială pentru implementarea cu succes a oricărei iniţiative”.

  În același timp, socialiștii au organizat o acțiune de protest împotriva deschiderii Oficiului de Legătură NATO la Chișinău. „Majoritatea de la guvernare din Moldova a transformat țara într-un ostatic al jocurilor geopolitice. Prin această acțiune guvernarea a călcat în picioare Constituția și poporul R. Moldova. Ei consideră că cetățenii Moldovei nu știu să citească”, s-a arătat indignat Vlad Batrîncea, deputat al Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Asta în pofida faptului că anume el și colegii săi de partid, alături de șeful statului s-au opus semnării declarațiee de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova. „Aceste acțiuni sunt pentru a înrăutăți relațiile cu Federația Rusă și pentru a anula toate succesele obținute până acum. R. Moldova este un stat neutru și astfel de probleme pot fi soluționate pașnic și într-un mod constructiv, fără provocări și fără a strica relațiile cu regiunea transnistreană”a comentat atunci, în limba rusă, șeful statului, pe o rețea de socializare.

  Ce este NATO şi de ce ar afecta neutralitatea R. Moldova prin deschiderea unui birou civil la Chişinău mai mult decât o armată rusă? NATO este un bloc militar care include 28 de state, inclusiv cei mai apropiaţi vecini ai R. Moldova: România, Bulgaria, Turcia, Polonia, Ungaria, Statele Baltice. R. Moldova are jumătate din hotarul său cu NATO (România) şi jumătate din hotarul său cu un stat partener NATO (Ucraina). Orice preşedinte al oricărei ţări din lume ştie cât de importante sunt relaţiile de bună vecinătate nu doar cu administraţiile statelor vecine, ci şi cu organismele din care fac parte acestea. În cazul Moldovei, nu poate fi ignorată o bună comunicare cu România şi Ucraina, dar şi cu UE şi NATO, sisteme care au hotar cu R. Moldova.

  NATO este cel mai mare sistem militar din lume, dar şi cel mai transparent. Statele NATO sunt şi printre cele mai bogate din lume, şi cu standarde înalte de viaţă. Cu toate acestea, NATO nu invită, nu solicită şi nu obligă pe nimeni să i se asocieze. Mai mult, dacă un stat depune o solicitare ca să devină membru, acest stat trebuie să treacă câteva examene, iar principalul examen este – combaterea corupţiei. Igor Dodon, pe parcursul ultimilor doi ani, a organizat zeci de proteste sub lozinca combaterii corupţiei. Spiritul protestatar s-a temperat, lupta cu corupţia e în mare derivă acum la Chişinău.

  Parteneriatul R. Moldova cu NATO a început în 2004. De atunci, această organizaţie a finanţat distrugerea sau securizarea a mii de tone de pesticide şi alte substanţe periculoase. De unde s-au luat aceste mii de tone de substanţe periculoase pe teritoriul R. Moldova? Exact de acolo de unde a venit şi Armata a 14-a, care, timp de 25 de ani, încalcă neutralitatea constituţională a statului. Igor Dodon a iterat public că acceptă ajutorul primit de NATO privind distrugerea pesticidelor. Pentru că asta costă sute de mii de euro pe care nu-i avem, dar şi tehnologii pe care nu le cunoaştem. Iar intoxicarea cetăţenilor cu ape contaminate de pesticide costă şi mai mult – vieţi omeneşti. Ce-ar fi ca preşedinţii şi guvernanţii R. Moldova, atunci când fac declaraţii, să se gândească că şi cuvintele lor şi acţiunile lor, atunci când sunt greşite, ar fi ca pesticidele, pentru nimicirea sau repararea cărora va fi nevoie de timp şi de bani.

  Oficiul de Legătură NATO la Chişinău este o misiune diplomatică cu experţi din statele partenere de dezvoltare ale R. Moldova, nu are implicaţii militare şi este instituit în conformitate cu prevederile Acordului, semnat la Bruxelles, pe 29 noiembrie 2016, de către Prim-ministrul Pavel Filip şi Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.

  Citiți aici și:

  Ambasadorul Iurie RENIŢĂ: „Pentru R. Moldova NATO este un partener fidel și consecvent”

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Autoritățile au anunțat numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că miercuri, 12 mai, au fost înregistrate 224 de cazuri noi de infecție cu COVID-19. Din numărul total de cazuri, patru sunt de de import: 2-Tur…
  Autoritățile au anunțat numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

  FOTO/ „Bătrânelul mincinos, obosit și rătăcit cu vile luxoase” Voronin versus „trădătorul și ticălosul culcat sub democrați” Dodon: replici dure și acuzări serioase între proaspeții parteneri de bloc electoral

  Anul 2014, 25 septembrie. Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și-a expus indignarea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, asupra afirmațiilor făcute de către lideru…
  FOTO/ „Bătrânelul mincinos, obosit și rătăcit cu vile luxoase” Voronin versus „trădătorul și ticălosul culcat sub democrați” Dodon: replici dure și acuzări serioase între proaspeții parteneri de bloc electoral

  Cetățenii R. Moldova se pot vaccina împotriva COVID-19 la UMF Iași

  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova anunță lansarea Maratonului de vaccinare împotriva COVID-19 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași…
  Cetățenii R. Moldova se pot vaccina împotriva COVID-19 la UMF Iași

  Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza și îndeamnă moldovenii să respecte toate indicațiile autorităților israeliene: „Pregătiți geanta cu actele și lucrurile strict necesare și țineți-o la îndemână”

  Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza. În acest sens, reprezentanții instituției îndeamnă cetățenii moldoveni să respecte toate indicațiile autoritățilo…
  Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza și îndeamnă moldovenii să respecte toate indicațiile autorităților israeliene: „Pregătiți geanta cu actele și lucrurile strict necesare și țineți-o la îndemână”

  Igor Dodon – „trădătorul” și Vladimir Voronin – „bătrânel mincinos și obosit” au semnat documentul oficial de creare a Blocului Electoral PSRM și PCRM

  Liderul socialiștilor Igor Dodon numit anterior de Voronin „trădător” și președintele comuniștilor Vladimir Voronin, numit de Dodon anterior „bătrânel mincinos, obosit și rătăcit” au semnat documentul oficial d…
  Igor Dodon – „trădătorul” și Vladimir Voronin – „bătrânel mincinos și obosit” au semnat documentul oficial de creare a Blocului Electoral PSRM și PCRM