Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declarațiile lui Plahotniuc din dosarul…

Declarațiile lui Plahotniuc din dosarul tentativei de omor asupra sa

Audiat în faza de urmărire penală în calitate de martor în dosarul tentativei de asasinat asupra sa, Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova, a declarat că despre pregătirea asasinării sale a aflat la începutul lunii aprilie 2017, de la organele de drept. Acesta a mai declarat că este preşedintele Fundaţiei „Edelweiss”, care îşi are sediul în blocul de oficii amplasat pe bd. D. Cantemir, 1/1, Chişinău (n.r.: clădirea GBC), şi că acolo petrecea o mare parte din timp.

Declarațiile apar în sentința de condamnare a lui Iurii Parhomenco, unul din membrii grupării care ar fi pus la cale lichidarea liderului democrat.

Captură din sentința de condamnare a lui Iurii Parhomenco

În fața procurorilor, Plahotniuc a mai declarat că nu-i cunoaşte pe cei reţinuţi pentru tentativa de omor asupra sa, iar despre Caramalac ar fi auzit „din mass-media” că este acuzat de organele de drept de comiterea mai multor infracţiuni, fiind anunţat în căutare.

Motivul săvârșirii unui atentat la viaţa sa, consideră Plahotniuc, „ar putea fi legat de activitatea sa prin care de multe ori a susţinut public acţiunile organelor de stat ce ţin de combaterea infracţionalităţii”.

Totuşi, a declarat liderul PDM, comiterea infracţiunii nu i-a cauzat daune, motiv din care a refuzat să fie recunoscut ca parte vătămată.

Primele informaţii despre tentativa de omor a lui Vladimir Plahotniuc au apărut pe 7 aprilie 2017, când Ministerul de Interne al Ucrainei anunţa, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că, în comun cu poliţiştii de la Chişinău, au dejucat o încercare de asasinare a „celui mai mare oligarh moldovean, Vlad Plahotniuc”. Iniţial, poliţia de la Chişinău nu a oferit vreo reacţie, anunţând un briefing de presă abia pentru a doua zi – 8 aprilie. Veniţi în faţa jurnaliştilor, Ion Iachimov, şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Vitalie Busuioc, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), şi un reprezentant al organelor de stat ale Ucrainei au anunţat că Vlad Plahotniuc a fost ţinta unei tentative de omor la comandă în schimbul sumei de 200 de mii USD, comanditarii fiind doi cetăţeni ai R. Moldova, unul dintre care se afla la Moscova. Oamenii legii anunţau că, pe acest caz, au fost reţinute 8 persoane pe teritoriul R. Moldova şi 9 în Ucraina.

La un an de la reţinerea celor 8 persoane acuzate de organizarea unei tentative de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), o singură persoană a fost condamnată, în timp ce alţii ar putea fi eliberaţi dacă nu va fi pronunţată o sentinţă de condamnare până pe 7 aprilie, curent, atunci când se împlineşte un an de la plasarea acestora în arest preventiv, termen peste care, potrivit legii, nicio persoană nu poate fi deţinută în lipsa unei sentinţe de judecată. Singurul condamnat de până acum, Iurii Parhomenco, şi-a recunoscut vina şi a făcut mărturii despre modul în care urma să aibă loc atacul cu grenade asupra clădirii Global Business Center (GBC), în care îşi avea biroul Vladimir Plahotniuc.

Detalii și mărturii din dosarul tentativei de asasinare a lui Plahotniuc: (doc) Mărturii din dosarul tentativei de asasinare a lui Plahotniuc

Publicitate
Publicitate