Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizia Curții Constituționale: Președintele va…

Decizia Curții Constituționale: Președintele va fi ales direct de popor

Curtea Constituțională a decis că președintele statului va fi ales de către popor. Anunțul a fost făcut de către Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale. Potrivit deciziei Curții, articolul 78 din Constituție, care prevede alegerea șefului statului, se modifică astfel: „Președintele R. Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Poate fi ales preşedinte al R.Moldova cetățeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul R. Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.  În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.  Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora e mai mare decât numărul voturilor exprimate împotriva candidatului”.

Amintim că la 12 noiembrie, deputații Partidului Liberal Democart din Moldova au contestat la Curtea Constituțională legea prin care au fost făcute modificări la Constituție, astfel încât s-a ajuns la alegerea șefului statului de către Parlament, invocând că aceasta a fost adoptată cu încălcări.

Liberal-democrații susțin că proiectul de lege pentru modificarea Constituției elaborat încă în 1999 a fost avizat de Curtea Constituțională cu mențiunea ca inițiativa trebuie să rămână așa cum a fost prezentată magistraților. La votarea în Parlament s-au adoptat mai multe amendamente prin care proiectul a fost schimbat. Astfel,  a fost schimbată vârsta minimă a candidaților la funcția de președinte de la 35 la 40 de ani, precum si numărul de voturi necesare pentru alegerea șefului statului – de la 51 la 61 de voturi.

Astfel, ca urmare a deciziei de astăzi a Curții Constituționale, următorul președinte al țării urmează a fi ales în mod direct de către popor.