De la cine au primit mesaje de susţinere Ceban şi Năstase în ultima zi de campanie electorală – Ziarul de Gardă
 • De la cine au primit mesaje de susţinere Ceban şi Năstase în ultima zi de campanie electorală

  De la cine au primit mesaje de susţinere Ceban şi Năstase în ultima zi de campanie electorală
  01 iunie 2018 | 19:33

  Duminică, 3 iunie, chişinăuienii îşi aleg primarul pentru un an. Concurenţii electorali Ion Ceban şi Andrei Năstase au primit mesaje de susţinere din partea unor sportivi, medici, personalităţi din România, dar şi din partea foştilor candidaţi electorali pentru şefia Capitalei.

  Conform Codului Electoral, astăzi, 1 iunie, este ultima zi de campanie electorală pentru turul doi de scrutin. Mâine la Chişinău este „ziua tăcerii”, înainte de alegerile locale anticipate, când este interzisă orice formă de promovare şi agitaţie electorală. Ion Ceban şi Andrei Năstase au îndemnat cetăţenii cu drept de vot să participe masiv la alegerile locale de duminică, 3 iunie 2018.

  Ultimul răvaş

  În ultima zi de campanie electorală, un grup de medici din cadrul asociaţiei obşteşti ,,Uniunea medicilor şi personalului medical din R. Moldova” încurajează locuitorii mun. Chișinău să îl aleagă primar pe Ion Ceban, candidat PSRM. Medicii spun că Ceban cunoaşte problemele sectorului medical. Medicul Ala Burlacu spune că „sistemul medical are probleme tehnico-materiale, sanitare şi de salarizare”.

  „Pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie de un primar dotat. Ceban este competent, este mai aproape de problemele cetăţenilor şi a medicilor. Are o echipă de profesionişti şi oameni dotaţi care ne vor ajuta”, menţionează Ala Burlacu.

  Tot astăzi Valeriu Munteanu, fost candidat electoral din partea Partidului Liberal (PL), cheamă cetăţenii să iasă la vot şi să voteze pentru un candidat cu viziuni proeuropene.

  „(…) Ce alegem? Vestul sau estul, Uniunea Europeană sau Uniunea EuroAsiatică, România noastră sau Rusia lui Putin? Cel puţin până acum, la Chișinău nu a câștigat niciodată estul retrograd și cotropitor. Nu trebuie să îl lăsăm să câștige nici de data asta. Să ieșim cu toții la vot și să votăm împotriva candidatului estului. Împotriva candidatului binomului Plahotniuc-Dodon, adică împotriva socialistului Ion Ceban. Reduta Chișinău nu trebuie să cadă. Dragi chișinăuieni, ieșiți cu toți la vot, votați Andrei Năstase, pentru a scoate Chișinăul din ghearele lui Plahotniuc și Dodon, pentru a asigura Republicii Moldova o guvernare autentic pro-europeană, după alegerile parlamentare din toamna acestui an”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina oficială de pe Facebook.

  Emil Boc, primar de Cluj Napoca, şi sportivul Cătălin Moroşanu au transmis ieri câte un mesaj de încurajare din România pentru Andrei Năstase.

  „Partidul meu, PNL, dar și Partidul Popular European l-au sprijinit pe Andrei Năstase în cursa pentru Primăria Chișinăului. Cred cu tărie că Andrei Năstase poate aduce Chișinăului strălucirea pe care acest oraș o merită”, a spus Emil Boc.

  „Aţi câştigat o bătălie importantă. Pe 3 iunie vă aştept la vot, să votați până la capăt. Îl susțin pe Andrei Năstase, candidat la primăria Chișinău. Este prietenul meu și îl consider luptător până la capăt, așa ca mine. Votați-l pe 3 iunie. Andrei Năstase, ștampila”, a spus Cătălin Moroșanu.

  Cine și-a anunțat susținerea după primul tur de scrutin

  Alegătorii din mun. Chişinău vor alege, în turul doi de scrutin, între doi pretendenţi pentru funcţia de primar de Chişinău: Ion Ceban, candidat propus de Partidul Socialiştilor din Moldova (PSRM), şi Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei „Demnitate şi Adevăr”, PAS şi PLDM. Pe 20 mai, Ion Ceban a acumulat 40,97% din voturi, iar pentru Andrei Năstase au votat 32,12% din alegători.

  După alegerile locale anticipate din 20 mai, majoritatea candidaţilor electorali, care nu au trecut în turul doi de scrutin, şi-au anunţat public susţinerea pentru unul dintre candidaţii rămaşi în cursa electorală al alegerilor locale anticipate din Chişinău.

  Constantin Codreanu, candidatul PUN, care a acumulat 4,55% în turul întâi de scrutin, şi liberalul Valeriu Munteanu, care a avut 3,61% din voturi, au spus că-l susţin în turul doi pe Andrei Năstase. Tot pe liderul Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr” îl susţin şi foştii candidaţi electorali Alexandra Can (PNL), Victor Strătilă (Partidul Verde Ecologist) şi Maxim Braila (Partidul Popular din Moldova). Andrei Năstase este susţinut şi de către trei formaţiuni politice care nu s-au înscris în campania electorală pentru alegerile locale din mai 2018: Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal Reformator şi Partidul Popular European din Moldova.

  Ion Ceban este susţinut de Federația Internațională de Powerlifting în Moldova, Asociaţia Obştească „Clubul Sportiv de Lupte, Federația de Volei din Moldova şi de Federația Motorsport.

  Silvia Radu, candidat independent, Vasile Costiuc (Partidul Democraţia Acasă), Alexandru Mâţu (Partidul Ruso-Slavean), Alexandr Roşco (Partidul Casa Noastră Moldova) nu au anunţat public pe cine susţin în turul doi al alegeriloe locale din Chişinău.

  Comisia Electorală Centrală (CEC) consideră alegerile locale din turul doi valabile indiferent de numărul de alegători care au participat la vot, conform Codului Electoral. În cazul turului doi de scrutin prezenţa la vot nu contează, adică nu e obligatoriu să voteze cel puţin 25% din alegători. În mun. Chişinău sunt aşteptaţi la secţiile de votare peste 600 mii de cetăţeni cu drept de vot.

  La Chişinău au loc alegerile locale noi pentru funcţia de primar, deoarece Dorin Chirtoacă şi-a dat demisia pe 16 februarie 2018. Fostul primar de Chişinău a fost suspendat din funcţie, fiind suspectat în dosarul parcărilor cu plată. Chirtoacă a fost reţinut de ofiţerii CNA pe 25 mai 2017, deoarece este bănuit de trafic de influenţă.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău…
  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  2236 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit autorităților din sănătate, 1 581 de persoane au fost vaccinate cu pr…
  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) anunță despre confirmarea a 1031 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, în R. Moldova. Din numărul total de infectări, 869 de cazuri au fost înregistrate în rândul pe…
  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură

  În cea de-a 3-a sâmbătă a lunii septembrie este marcată Ziua Mondială a Monitorizării Apei. Potrivit Centrului Hidrologic, aproximativ 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură. Cea mai g…
  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură