• Cine l-a propus pe Valeriu Meșca la șefia Apă-Canal Chișinău

  Cine l-a propus pe Valeriu Meșca la șefia Apă-Canal Chișinău
  vizualizări
  22 mai 2018 | 19:53

  Valeriu Meșca a ajuns astăzi director la întreprinderea municipală „Apă-Canal Chișinău”(ACC) după ce astăzi, 22 mai, în ședința Adunării Generale a acționarilor întreprinderii, a fost propus la această funcție de către Valeriu Bogdan, șeful Direcţiei Asistenţă Juridică a Primăriei. Valeriu Bogdan, care reprezintă Primăria Chișinău, drept unic fondator al întreprinderii, la Adunarea Generală a ACC, susține că decizia privind candidatura care urma să preia funcția de director a fost coordonată „cu factori de decizie ai autorității publice locale”.

  Contactat de ZdG, șeful Direcției Asistență Juridică a Primăriei, Valeriu Bogdan a declarat că numirea și eliberarea din funcție a directorului furnizorului de apă „Apă-Canal Chișinău” SA ține de competența reprezentantului Adunării Generale, adică a sa, deoarece el reprezintă autoritatea publiclă locală în calitate de unic acționar la întreprinderea municipală.

  Întrebat cum a identificat candidatura lui Valeriu Meșca, acesta a ezitat să ofere un răspuns exact. Șeful Direcției Asistență Juridică a Primăriei a precizat doar că decizia privind promovarea lui Valeriu Meșco a fost „coordonată cu factori de decizie”, fără a confirma sau infirma dacă este vorba de primarul interimar al capitalei, reprezentantul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Ruslan Codreanu. Acesta a refuzat să ofere alte detalii, referitor la procedura de numire, la ședința Adunării Generale de astăzi și referitor la componența nominală a Consiliului de Administrație al întrerpinderii sau a Comisiei de cenzori.

  „A fost respectată în totalitate procedura legală, Legea cu privire la Societățile pe Acțiuni, cât și regulamentele Interne al Apă-Canal Chișinău”, a răspuns Valeriu Bogdan.

  Un răspuns la aceste întrebări nu am putut obține nici la „Apă-Canal Chișinău”, iar reprezentanta întreprinderii ne-a declarat că toate informațiile care pot fi oferite se conțin în comunicatul de presă publicat pe site-ul ACC.

  Prin intermediul unui comunicat de presă, ACC a anunțat astăzi, 22 mai, despre aprobarea cererii de demisie a directorului general, Veronica Herța, și numirea în locul ei a lui Valeriu Meșca, cel care între 2005-2016 a fost director general la ÎS „Fabrica de Sticlă”, scosă de câțiva ani la licitație. Totodată, opinia publică a fost informată despre numiri noi în funcțiile de director tehnic, director economic și director pentru relații cu clienții.

  În timp ce Veronica Herța a scris pe Facebook că pleacă din proprie inițiativă pentru că nu se ține de funcții și că demnitatea este mai presus de orice, fără a oferi însă detalii, ex-edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, afirmă că motivul plecării sunt amenințările din partea conducerii PDM. Dorin Chirtoacă a scris pe aceeași rețea de socializare că Herța ar fi fost nevoit să plece după presiuni și amenințări și că adevăratul motiv se referă la faptul că aceasta este membră a Partidului Liberal.

  „Domnule Plahotniuc, eu am numit-o pe Veronica Herța director la Apă-Canal, dumneata ai capacitate, curaj, bărbăție să ieși acum și să spui că ai scos-o abuziv, cu presiuni și amenințări pe Veronica?”, s-a adresat Chirtoacă liderului PDM. În același mesaj, Chirtoacă afirmă că „Primăria și Consiliul Municipal Chișinău sunt muți, au ordin să tacă”.

  Apelată în repetate rânduri, Veronica Herța nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma existența unor presiuni politice.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  La 11 iulie zeci de mii de oameni din regiunea Habarovsk din Rusia au participat la o acțiune de protest în apărarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, anunță meduza.io. Mass-media locală a calificat acți…
  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partidului și nici măcar o…
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor