Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine l-a propus pe Valeriu…

Cine l-a propus pe Valeriu Meșca la șefia Apă-Canal Chișinău

Valeriu Meșca a ajuns astăzi director la întreprinderea municipală „Apă-Canal Chișinău”(ACC) după ce astăzi, 22 mai, în ședința Adunării Generale a acționarilor întreprinderii, a fost propus la această funcție de către Valeriu Bogdan, șeful Direcţiei Asistenţă Juridică a Primăriei. Valeriu Bogdan, care reprezintă Primăria Chișinău, drept unic fondator al întreprinderii, la Adunarea Generală a ACC, susține că decizia privind candidatura care urma să preia funcția de director a fost coordonată „cu factori de decizie ai autorității publice locale”.

Contactat de ZdG, șeful Direcției Asistență Juridică a Primăriei, Valeriu Bogdan a declarat că numirea și eliberarea din funcție a directorului furnizorului de apă „Apă-Canal Chișinău” SA ține de competența reprezentantului Adunării Generale, adică a sa, deoarece el reprezintă autoritatea publiclă locală în calitate de unic acționar la întreprinderea municipală.

Întrebat cum a identificat candidatura lui Valeriu Meșca, acesta a ezitat să ofere un răspuns exact. Șeful Direcției Asistență Juridică a Primăriei a precizat doar că decizia privind promovarea lui Valeriu Meșco a fost „coordonată cu factori de decizie”, fără a confirma sau infirma dacă este vorba de primarul interimar al capitalei, reprezentantul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Ruslan Codreanu. Acesta a refuzat să ofere alte detalii, referitor la procedura de numire, la ședința Adunării Generale de astăzi și referitor la componența nominală a Consiliului de Administrație al întrerpinderii sau a Comisiei de cenzori.

„A fost respectată în totalitate procedura legală, Legea cu privire la Societățile pe Acțiuni, cât și regulamentele Interne al Apă-Canal Chișinău”, a răspuns Valeriu Bogdan.

Un răspuns la aceste întrebări nu am putut obține nici la „Apă-Canal Chișinău”, iar reprezentanta întreprinderii ne-a declarat că toate informațiile care pot fi oferite se conțin în comunicatul de presă publicat pe site-ul ACC.

Prin intermediul unui comunicat de presă, ACC a anunțat astăzi, 22 mai, despre aprobarea cererii de demisie a directorului general, Veronica Herța, și numirea în locul ei a lui Valeriu Meșca, cel care între 2005-2016 a fost director general la ÎS „Fabrica de Sticlă”, scosă de câțiva ani la licitație. Totodată, opinia publică a fost informată despre numiri noi în funcțiile de director tehnic, director economic și director pentru relații cu clienții.

În timp ce Veronica Herța a scris pe Facebook că pleacă din proprie inițiativă pentru că nu se ține de funcții și că demnitatea este mai presus de orice, fără a oferi însă detalii, ex-edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, afirmă că motivul plecării sunt amenințările din partea conducerii PDM. Dorin Chirtoacă a scris pe aceeași rețea de socializare că Herța ar fi fost nevoit să plece după presiuni și amenințări și că adevăratul motiv se referă la faptul că aceasta este membră a Partidului Liberal.

„Domnule Plahotniuc, eu am numit-o pe Veronica Herța director la Apă-Canal, dumneata ai capacitate, curaj, bărbăție să ieși acum și să spui că ai scos-o abuziv, cu presiuni și amenințări pe Veronica?”, s-a adresat Chirtoacă liderului PDM. În același mesaj, Chirtoacă afirmă că „Primăria și Consiliul Municipal Chișinău sunt muți, au ordin să tacă”.

Apelată în repetate rânduri, Veronica Herța nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma existența unor presiuni politice.