Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Cel mai sărac candidat…

(doc) Cel mai sărac candidat la funcţia de preşedinte, cu apartamentul sub sechestru pentru datorii de 15 mii de lei

Maia Laguta, candidată independentă la funcţia de preşedinte al R. Moldova, a avut în ultimii doi ani un venit lunar de doar 1800 de lei, fiind cel mai sărac participant înscris în cursa electorală. Aceasta deţine un apartament de 45 m.p. în sectorul Buiucani al capitalei, dar şi un teren într-o întovărăşire pomicolă din s. Ulmu, r. Ialoveni. Recent, locuinţa a fost pusă sub sechestru pentru datorii cumulate de aproximativ 15 mii de lei, pe care proprietara le are către Moldovagaz şi Termoelectrica.

Maia Laguta, 62 de ani, originară din s. Bolotino, r. Făleşti, este candidata cu numărul 10 în buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016. Aceasta s-a făcut remarcată în spaţiul public pentru manifestaţiile pe care le-a derulat în ultimul deceniu, majoritatea dintre ele în faţa Primăriei Chişinău. Ea a lucrat la Centrul de calcul al Ministerului Agriculturii în calitate de economist, în televiziune şi radio, dar şi la Centrul de protecţie a drepturilor consumatorului, fiind vicedirector. Din 2006, este preşedinta Asociaţiei Obşteşti „Salvgardare”, dar şi preşedinta a două APLP-uri, nr. 53/440 şi 53/337. În 2005 a participat la alegerile parlamentare în calitate de candidat independent, dar a obţinut doar 0,06% din voturi.

Apartamentul de 45 m.p., pus sub sechestru

Maia Laguta locuieşte într-un apartament de 45 m.p., pe care l-a obţinut încă în 1999. Imobilul este înregistrat pe numele ei şi al fiului său, Artur Laguta, despre care Maia Laguta a menţionat că nu ar mai locui în R. Moldova. Recent, pe 12 octombrie 2016, apartamentul a fost pus sub sechestru de către executorul Maxim Romaliischi. Un alt sechestru pe locuinţă datează din octombrie 2015 şi are semnătura executorului Augustin Bodrug. Solicitat de ZdG, Maxim Romaliischi ne-a anunţat că a aplicat sechestru pe apartamentul candidatei la funcţia de preşedinte pentru că aceasta are datorii. Conform Judecătoriei sect. Buiucani, Maia Laguta a fost dată în judecată de către Moldovagaz pentru datorii la gaz în sumă de 2736 de lei. Pe 12 aprilie 2016, instanţa a dat dreptate furnizorului, obligând-o pe Maia Laguta să achite această sumă. În 2015, candidata la funcţia de preşedinte a mai pierdut un proces de judecată cu Întreprinderea Muncipală de Gestionare a Fondului Locativ (ÎMGFL) – 14, care a acţionat-o în judecată pe Maia Laguta pe motiv că aceasta nu a achitat în perioada 2012—2015 serviciile oferite de Termoelectrica (energia termică) în sumă de 12,2 mii de lei.

„Da de unde ştiţi că e pus sechestru? Da, am refuzat să plătesc căldura pentru că nu am. Lumea a făcut în blocuri reconstrucţia reţelelor interne şi a adăugat secţii pe toată suprafaţa pereţilor, au conectat de la coloane şi au făcut podele calde. Dar toţi mergem din cont unic. În aşa condiţii, eu trebuie să achit cuiva căldura. La mine în apartament sunt 11 grade şi stau cu căminul. Pe mulţi i-am apărat de judecăţi şi ştiu cum se face”, ne-a explicat Maia Laguta. „Eu sunt gata să plătesc pentru ce consum, dar nu să plătesc cuiva căldura”, a precizat candidata, cu o voce răguşită. „Eu sunt ultima în bloc şi la mine nici nu vine căldura. De asta am răcit. Dar, nu ai cu cine lupta. Oricum, nu voi plăti nimic, pentru că eu nu consider asta datorie. Nu am de unde plăti pentru alţii”, a replicat candidata la funcţia de preşedinte.
„MAIA”, furt de identitate?

„MAIA”, furt de identitate?

Despre terenul pe care-l deţine în Întovărăşirea Pomicolă „Himic” din s. Ulmu, r. Ialoveni, Maia Laguta afirmă că a avut acolo grădină „în urmă cu 30 de ani”. „Sunt copaci… E pe malul iazului, dar nu am avut bani să-mi construiesc o casă”, zice Laguta. Datele de la Cadastru arată că terenul din apropierea s. Ulmu a intrat în posesia candidatei la funcţia de preşedinte în 2009, în urma unui contract de donaţie.

Maia Laguta a fost înregistrată cu scandal în cursa electorală, după ce CEC a acceptat ca simbolul ei electoral să fie cuvântul „MAIA”, scris cu majuscule. Mai mulţi ong-işti, dar şi Maia Sandu, candidata PAS, au interpretat gestul activistei ca „pe un furt de identitate”. „Această guvernare ticăloasă, căreia nu-i este suficient furtul miliardului şi utilizarea banilor furaţi pentru campania electorală, în hoţia ei, se dovedeşte a fi şi laşă, necutezând să lupte corect, prin candidaţi proprii, ci furându-mi identitatea cu speranţa că mă vor împiedica să-mi continui lupta de de-oligarhizare a ţării şi de redare a instituţiilor statului către cetăţeni”.Întrebată de ce a ales acest simbol electoral şi dacă nu se vor crea confuzii dat fiind faptul că în buletinele de vot se va regăsi un alt candidat cu prenumele Maia (Maia Sandu), Laguta spune că simbolul electoral i-a fost sugerat de către simpatizanţii săi. „Ăsta e numele meu. Pensionarii aşa mi-au spus că tu eşti „naşa Maia” (Maia noastră). Aşa mă numesc ei de vreo 10 ani deja”, s-a scuzat Laguta, într-o intervenţie pentru ZdG.