Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Au fost înregistrați primii doi…

Au fost înregistrați primii doi candidați la funcția de bașcan al Găgăuziei

Primii doi candidați la funcția de guvernator (bașcan) al Unității Teritorial-Administrative (UTA) Găgăuzia, Nicolai Dudoglo și Grigori Uzun, au fost înregistrați. Comisia Electorală Centrală (CEC) a Găgăuziei a luat decizia în cadrul ședinței de marți, 7 martie, după verificarea listelor de semnături și după ce cei doi au trecut testul de verificare a limbii găgăuze.

Nikolai Dudoglo a strâns 1 986 de semnături, dintre care 233 au fost considerate nevalabile, iar 2 010 semnături au fost înregistrate pentru Grigori Uzun, dintre care 371 au fost declarate nevalabile de către CEC.

Numărul de semnături valabile a fost suficient (sunt necesare cel puțin 1 500) pentru a înregistra ambii candidați.

De asemenea, au fost înregistrate și simbolurile electorale care urmează să fie tipărite pe buletinul de vot pentru alegeri. Sigla lui Nicolai Dudoglo este un cal, iar cea a lui Grigori Uzun este o stea, potrivit portalului Nokta.md.

Ambii candidați s-au înregistrat ca independenți, dar simbolul lui Grigori Uzun este asemănător cu cel al Partidului Socialiștilor (PSRM). Cu o zi înainte, el a declarat că PSRM îl va susține în alegeri, menționează sursa citată.

Până în prezent, șase persoane și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de bașcan: Nicolai Dudoglo, Grigori Uzun, Serghei Cimpoeș, Mihail Formuzal, Dumitru Croitor și Serghei Cernev.

Alegerea guvernatorului Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia urmează să aibă loc pe 30 aprilie 2023. Potrivit legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), guvernatorul (başkanul) este persoana oficială supremă a Găgăuziei. Lui i se subordonează toate autorităţile administraţiei publice ale Găgăuziei. Guvernatorul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani, pe bază alternativă. Acesta trebuie să fie cetățean al R. Moldova care a împlinit
vârsta de 35 de ani şi posedă limba găgăuză.