Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Arestul lui Șor la Curtea…

Arestul lui Șor la Curtea de Apel

Judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău urmează să examineze joi, 30 iunie 2016, solicitarea avocaților lui Ilan Șor privind eliberarea acestuia din arest. Omul de afaceri, primar al orașului Orhei, a primit un mandat de arest pentru 30 de zile, vinerea trecută, fiind învinuit într-un dosar penal deschis pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani.

Marți, reprezentanții CNA au anunțat că Ilan Șor ar fi solicitat ambulanța, după ce ar fi acuzat dureri de inimă. Agenția de presă Sputnik, controlată de oamenii lui Șor, anunță că medicii au stabilit că acesta suferă de „malformație congenitală la valva aortală bicuspidă, extrasistolie şi hipertensiune arterială complicată cu salt arterial”. „Toate acestea au condus la dezvoltarea unui acces de fibrilație atrială”, declara medicul, în timp ce avocații săi au remarcat că, fișele medicale, pe lânge probele juridice, vor fi prezentate judecătorilor în argumentarea cererii de eliberare a primarului de Orhei.

Explicațiile procurorei Bețișor

Adriana Bețișor, procurora care gestionează și acest dosar deschis pe numele lui Șor, a anunțat că primarul de Orhei a fost reținut în după amiaza zilei de miercuri, 22 iunie 2016, într-un nou dosar penal deschis pe numele său pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. „Datorită informațiilor venite de peste hotare, inclusiv din Letonia, am revenit asupra temeiurilor rezonabile de aplicare a reținerii lui Ilan Șor. Sunt credite care au fost acordate de Banca de Economii în proporții deosebit de mari în 2014”, puncta Bețișor, anunțând despre reținerea edilului de Orhei.

Totuși, pentru că nu există imagini cu Ilan Șor nici atunci când acesta intră în sediul CNA, și nici de la Judecătoria Buiucani, unde, vineri, a fost admisă solicitarea lui Bețișor și i-a aplicat acestuia un mandat de arest pentru 30 de zile, în lipsa lui Șor, care, conform informațiilor oferite de Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a refuzat să se prezinte în fața judecătorului pentru că nu se simțea bine, există voci care vehiculează că dosarul ar fi unul „de ochii lumii”, iar primarul nici măcar nu s-ar afla în izolatorul CNA.

„Când a fost reținut, nemijlocit eu l-am reținut. El este în izolatorul CNA, iar cei care speculează și nu cred unde este Ilan Șor nu au decât să facă o zi de ședere cu Ilan Șor în celulă pentru a se convinge că el este în celulă. V-aș permite să-l vedeți… Pe bune, vreți să stați cu el o zi întreagă? Oameni buni, Ilan Șor este în izolatorul CNA. Dânsul este reținut. Faptul că se vehiculează că nu l-a văzut cineva pe dânsul cum intră în sediul CNA, respectiv, că asta nu a fost o acțiune publică… De câte ori era citat la noi pe celelalte dosare, făceam informația post-factum. Dacă nu ați asistat la momentul când el a intrat în CNA, asta nu vă dă dreptul să speculați că el nu este în izolator. Eu v-aș ruga să fiți un pic mai responsabili. Vă dați foarte bine seama ce înseamnă o persoană reținută. Tot timpul am fost acuzați, pentru fiecare acțiune pe care o facem, chiar dacă de fiecare dată sunt în limite legale. Am fost foarte clară în aspectul unde se află Ilan Șor. Alte certitudini nu știu cum să le mai elucidez, pentru că pe dvs nu vă interesează decât să faceți speculații de acest gen. Cred că cel care a aplicat semnătura pe procesul verbal de reținere are o oarecare responsabilitate ca acel om să fie anume acolo unde este indicat în procesul verbal, în izolatorul CNA”, a punctat Adriana Bețișor.

Denis Ulanov și Iulian Balan
Denis Ulanov și Iulian Balan

Avocații din dosarul Șor

Ilan Șor este apărat în acest dosar de doi avocați: Denis Ulanov, firma căruia, anterior, a oferit servicii juridice companiei „Tutun-CTC”, în perioada în care aceasta era condusă de actualul premier, Pavel Filip, și Iulian Balan care, printre altele, a fost anterior apărătorul Galinei Proidisvet, acționară a Victoriabank, care a depus plângere în privința lui Victor Țopa, condamnat ulterior la șapte ani de închisoare cu executare.

Astăzi, 30 iunie 2016, în jurul orei 13.00, judecătorii Curții de Apel Chișinău urmează să examineze solicitarea avocaților lui Șor prin care aceștia cer eliberarea clientului lor din arest. Către această oră, susținătorii lui Șor anunță proteste la sediul instanței. „Starea de spirit e alimentată de încurajările oamenilor, doar că starea de sănătate un pic mai mult e precară… Dl Șor face declarații. Sigur, colaborează cu organul de urmărire penală. Noi niciodată nu ne-am eschivat. Tactica noastră a fost de colaborare”, spune Iulian Balan, unul dintre avocați, menționând că acesta „este învinuit de escrocherie și spălare de bani. Da, în principiu este acuzat pentru acordarea unor credite pe perioada când era președinte la BEM, dar nu aș vrea acum să intru în esență. Nu este oportun. Prin ce diferă acest dosar de celălalt, în care are statut de învinuit? Sunt perioade diferite de activitate. Cel puțin asta pretinde acuzarea de stat”, precizează apărătorul, dând asigurări că Ilan Șor se află în izolatorul de detenție preventivă al CNA. „Personal confirm că el este în izolator, pentru că în fiecare zi îl vizitez acolo, în izolator. Din păcate, nu pot lua un aparat foto cu mine, să fac acolo un selfie, dar în fiecare zi în vizitez. Credeți-mă, nu-i cea mai plăcută procedură”, a punctat Balan.

Publicitate
Publicitate