Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alexandr Stoianoglo, despre cum Plahotniuc,…

Alexandr Stoianoglo, despre cum Plahotniuc, în 2012, i-a propus funcția de procuror general

În timpul interviului din fața comisiei de selectare a candidaților pentru funcția de procuror general, care a avut loc în noiembrie 2019, Alexandr Stoianoglo declara că dacă și-ar fi dorit să fie șef al Procuraturii Generale (PG), ar fi obținut această funcție demult. Întrebat în cadrul unui interviu realizat de Ziarul de Gardă cine i-a propus această funcție anterior, actualul procuror general a declarat, în premieră, că oferta a venit din partea fostului președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

„În 2012-2013, fiind deputat și ocupând funcția de președinte al unei Comisii, după demisia unuia dintre procurorii generali, cred că e vorba de dl Zubco, am fost invitat de dl Plahotniuc și mi s-a propus funcția de procuror general. Și eu am respins propunerea”, a declarat Stoianoglo pentru ZdG.

Întrebat de ce a renunțat la oferta lui Plahotniuc, procurorul general subliniază că a pus atunci câteva condiții.

„Am zis că, dacă eu devin procuror general, eu voi fi responsabil de politica de cadre din cadrul procuraturii, că nu vor fi numiri politice în cadrul instituției. A doua condiție a fost ca în cadrul Procuraturii, totul să fie conform legii. Și după asta nu m-a mai întrebat nimeni dacă eu vreau să fiu procuror general sau nu. La prima etapă eu am respins propunerea, pe urmă colegii mei de partid au început a insista, spunându-mi că sunt candidatura potrivită. Am zis bine, sunt de acord, dar iată condițiile. Și după ce le-am spus condițiile, nimeni nu m-a mai contactat”, precizează Stoianoglo.

În 2013, fracțiunile PLDM și PDM din Parlament l-au ales în funcția de procuror general pe Corneliu Gurin, care era atunci vicepreședinte al Partidului Acțiunea Democratică. Candidatura lui Gurin era propusă de fostul președinte al Parlamentului, Marian Lupu.

Interviul integral realizat cu Alexandr Stoianoglo despre dosarele de rezonanță și demisiile din sistem poate fi citit pe ZdG: