Planul „Moldova poate”, metodă de corupere electorală înainte de alegeri? Președinta CEC vine cu un răspuns

Angela Caraman, președinta Comisiei Electorală Centrală a R. Moldova (CEC), a dat de înțeles că Planul de Creștere „Moldova poate”, votat pe 22 mai în Parlament, nu este un act de corupere electorală, deși, în septembrie 2025 în R. Moldova vor avea loc alegerile parlamentare. Potrivit ei, doar pentru că anul 2025 este unul electoral, asta nu înseamnă că nu trebuie să fie implementate reforme și nu trebuie să se facă investiții.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
„Noi avem alegeri în fiecare an. Ar reieși că noi nu trebuie să avem majorări de salarii sau alocații, sau acele subvenții pentru că poate fi interpretat ca mită electorală. Eu cred că noi ajungem aici pe extreme, pentru că trebuie să face deosebire când o persoană vine și propune bani pentru ca să fie exprimat votul într-un anumit mod și activitatea executivului”, a afirmat președinta CEC.
Acordul pentru Planul de Creștere a R. Moldova – un ajutor financiar oferit de UE, pentru dezvoltarea țării și creșterea nivelului de trai al cetățenilor, a fost ratificat joi, 22 mai, de Parlament. R. Moldova va beneficia de sprijin financiar în sumă totală de 1,9 miliarde de euro, 520 de milioane de euro în formă de grant și 1,5 miliarde de euro în formă de împrumut, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.
Planul de creștere a stârnit și critici, întrucât se întâmplă la aproximativ patru luni înainte de alegerile parlamentare din R. Moldova.