Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UPDATE/ IGP vine cu noi…

UPDATE IGP vine cu noi detalii despre perchezițiile efectuate asupra activiștilor partidului „Șor”

UPDATE 13:38 Poliția R. Moldova a venit cu noi detalii despre rezultatele perchezițiilor efectuate asupra activiștilor formațiunii politice „Șor”. Potrivit sursei citate, în baza materialelor prezentate de către angajaţii INI, au fost autorizate 11 percheziţii la domiciliile și automobilele a opt persoane, care s-au desfășurat astăzi în mun. Chișinău, la Vulcănești, Cimișlia și Comrat. Toate persoanele sunt cercetate în stare de libertate.

„Amintim că, potrivit materialelor acumulate, s-a constatat că, în perioada martie – prezent, concurentul electoral vizat în prezenta cauză, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună ştiinţă mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașkanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii. Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei.” se arată în comunicatul IGP.

UPDATE 13:18 Contactați de ZdG, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat că au fost efectuate peste 10 percheziții de către CNA în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. În urma acestora, de la persoanele implicate în alegerile la funcția de Bașcan din partea PP „Șor” s-au ridicat mijloace bănești, liste cu persoane, automobile și telefoane mobile, care urmează a fi examinate în cadrul cauzei penale.

„Astăzi, de către organul de urmărire penală al CNA și ofițerii de investigații din cadrul Inspectoratului Național de Investigație, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au fost efectuate peste 10 percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”, pe teritoriul UTA Găgăuzia, la domiciliile și automobilele persoanelor implicate în alegerile la funcția de Bașcan, din partea PP „Șor”. În rezultatul perchezițiilor, de la figuranți s-au ridicat mijloace bănești, liste cu persoane și automobile, telefoanele mobile etc. care urmează a fi examinate în cadrul cauzei penale”, au precizat cei de la PA.

Știrea inițială:

În dimineața zilei de 13 mai Partidul „Șor” a anunțat, printr-o postare pe Facebook, despre efectuarea unor percheziții asupra mai multor activiști ai formațiunii. Purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție a confirmat pentru ZdG aceste informații, precizând că acțiunile de urmărire penală au loc în contexul dosarului de corupere al alegătorilor.

„Au loc acțiuni de urmărire penală pe dosarul de corupere a alegătorilor de către reprezentanții unui concurent electoral, pe care le desfășurăm împreună cu Inspectoratul Național de Investigații, sub conducerea procurorilor anticorupție. Mai multe detalii vor fi comunicate după finalizarea acțiunii.”, a declarat purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, pentru ZdG.

Cei de la Partidul Șor au catalogat perchezițiile ca fiind ilegale.

„În această dimineață, conducerea staff-ului și mulți activiști ai Partidului „ȘOR” s-au trezit din nou cu mascați la ușă, înarmați cu arme automate. Este o nouă acțiune ilegală, prin care se încearcă să pună presiune pe singurul candidat, care apară real interesele cetățenilor din Găgăuzia și nu este controlat de regimul criminal de la Chișinău.” se arată în mesajul partidului ȘOR.

Duminică, 14 mai, are loc turul doi al alegerilor bașcanului al UTA Găgăuzia. Lupta se va da între Candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, și candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Grigorii Uzun.