Principală  —  Ştiri   —   Patru posturi TV au fost…

Patru posturi TV au fost sancționate cu 22 000 de lei de CA

Sursa: consiliuaudiovizual.md

Consiliului Audiovizualului (CA) a sancționat posturile de televiziune Moldova-1, PRO TV CHIȘINĂU, TV8 și Familia în ședința de vineri, 18 august. Aceștia nu și-ar fi respectat concepția de programe și au fost sancționate în total cu 22 000 de lei. Vocea Basarabiei TV și TV Elita au difuzat un volum mai mare de programe proprii decât cel indicat. Pentru a încuraja producția locală, membrii CA au decis să nu le aplice sancțiuni.

Potrivit CA, TV Moldova-1 a realizat cu peste 5% mai puțină producție proprie decât și-a propus. Furnizorul public a difuzat cu 15% mai multe producții audiovizuale ale altor producători. În același timp, postul s-a angajat să difuzeze programe realizate de producători independenți din R Moldova, însă nu a avut astfel de programe. Amenda a constituit 5000 de lei.

PRO TV CHIȘINĂU și-a propus să difuzeze 26% de programe educaționale și culturale, dar acestea au avut o proporție de puțin peste 2%. Serviciul de televiziune a difuzat 26,31% de alte tipuri de emisiuni, comparativ cu 11% indicate în Concepție. Sancțiunea aplicată a fost de 5000 de lei.

„TV8 a indicat 56% de programe proprii, s-au atestat 48,49%. Postul a difuzat de aproape 4 ori mai multe programe ale altor producători. Programele educaționale și culturale au lipsit, deși urmau să aibă o pondere de 2,5%. Amenda a fost de 5000 de lei”, declară reprezentanții CA.

Totodată, CA susține că Familia a prevăzut de două ori mai multe programe proprii decât a avut în realitate. Producțiile audiovizuale ale altor producători au constituit peste 28% față de 17,20% promise. Programele informative și analitice au lipsit, postul angajându-se să difuzeze 4,17% de astfel de producții. Nu a fost planificată difuzarea muzicii, însă clipurile muzicale neîncadrate în emisiuni au constituit peste 17% din totalul emisiunilor. Pentru acestea și alte abateri, sancțiunea a fost de 7000 de lei.

Controlul a fost inițiat la propunerea membrei CA, Tatiana Crestenco și a vizat posturile ale căror licențe expiră în 2023-2024.

Consiliul Audiovizualului este autoritate publică autonomă, care reglementează domeniul comunicării audiovizuale.