Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Noul cancelar federal Friedrich Merz se…

Noul cancelar federal Friedrich Merz se întâlnește cu Donald Trump la Casa Albă. Este prima întrevedere față în față dintre cei doi

Sursa foto: picture alliance

Noul cancelar federal Friedrich Merz, preşedintele formaţiunii conservatoare CDU, se deplasează la Washington pentru a avea o întâlnire cu preşedintele SUA, Donald Trump. Este considerat onorant faptul că Merz va fi cazat în Blair House, care se află în vecinătatea directă a Casei Albe, unde au înnoptat odinioară între alţii regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi preşedintele Franţei, Charles de Gaulle, scrie Deutsche Welle.

Dar nu au trecut decât câteva săptămâni de când Merz s-a declarat foarte supărat pe preşedintele Trump. Acesta, împreună cu vicepreşedintele JD Vance, l-au umilit pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în faţa lumii întregi, făcându-l coresponsabil de izbucnirea războiului Rusiei împotriva ţării sale. De asemenea, Merz s-a declarat nemulţumit de faptul că Vance şi alţi apropiaţi ai lui Trump au manifestat simpatie pentru formaţiunea populistă, parţial de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD).

Merz: „Trebuie să te adaptezi în funcţie de el”

Cancelarul a vorbit recent despre starea sa de spirit înaintea vizitei la Washington şi a povestit cum a decurs prima sa convorbire telefonică avută cu Donald Trump. În cadrul WDR-Europaforum el a declarat: „Este mereu important să nu vorbeşti mult. Să vorbeşti scurt şi să îl laşi şi pe el să vorbească”. Fiecare al doilea sau al treilea cuvânt rostit de preşedinte a fost „great”. „Trebuie să te adaptezi în funcţie de el. Dar concomitent nu trebuie să pari mai mic decât eşti în realitate”, a spus Merz. „Noi nu suntem cerşetori”.

Şi Carlo Masala, profesor de politică internaţională la Universitatea Bundeswehr din München, îi recomandă lui Merz să se ducă la întâlnirea cu Trump încrezător în forţele proprii. Pentru NDR info Masala a declarat: „Trebuie să aibă o apariţie fermă, dar concomitent trebuie să-i dea lui Trump sentimentul că este un mare om de stat, cu o viziune corectă. Această flatare combinată cu fermitate europeană este, cred eu, strategia adecvată, dar nu este un garant că în cele din urmă va avea succes”, a afirmat el.

Germania şi-a făcut întrucâtva temele

În cursul întrevederii de la Washington vor fi abordate cu precădere următoarele trei teme majore: războiul din Ucraina, disputa privind taxele vamale şi chestiunea contribuţiei europene în materie de securitate.

Publicitate

În privinţa cheltuielilor de securitate Merz poate prezenta câte ceva. Trump s-a plâns în repetate rânduri că unii parteneri NATO europeni, între care Germania, alocă prea puţin din PIB pentru apărare şi a ameninţat că va retrage protecţia americană. Acum Merz poate arăta că Germania intenţionează să se înarmeze masiv. Pentru apărare vor fi alocate cinci la sută din PIB, din care 3,5 direct pentru armată şi 1,5 pentru infrastructura relevantă din punct de vedere militar.

În plus, Germania vrea să se implice mai mult în conducerea europeană. Cea mai bună dovadă este vizita de sprijin întreprinsă la Kiev de şefii de stat şi de guvern din Germania, Franţa, Marea Britanie şi Polonia, care a avut loc la iniţiativa lui Merz. Aceasta vine în întâmpinarea solicitării americane ca Europa să se ocupe singură de propria politică de securitate. În contrapartidă, Merz şi alţi premieri europeni speră că împreună cu SUA vor putea spori presiunile la adresa preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

În privinţa disputei vizând taxele vamale Merz nu are mandat să poarte negocieri, deoarece comerţul intră în atribuţiile UE. Dar Germania, în calitate de ţară de export, suferă în mod special din pricina barierelor comerciale. În ajunul vizitei lui Merz taxele vamale americane pe importurile de oţel şi aluminiu s-au dublat la 50 la sută. Este posibil ca Merz să se implice pe lângă Trump, dar şi la Bruxelles pentru evitarea unui conflict comercial tot mai acut, de pe urma căruia toate părţile ar avea de suferit.

Se retrag SUA din Europa?

Friedrich Merz este un adept fidel al parteneriatului transatlantic. El ar putea încerca să-l convingă pe Trump că este în interes american ca SUA să se implice în continuare în Europa. Dar politologul Carlo Masala este pesimist: „Cred că strategia pe termen lung se poate baza pe prezumţia că SUA se vor retrage din tratativele dintre Rusia şi Ucraina şi nu se vor mai defini drept putere europeană”. Iar europenii trebuie să se gândească ce contribuţie ar fi dispuşi să ofere dacă SUA, principalul susţinător al Ucrainei, s-ar retrage din această chestiune.

Conflictele dintre Germania şi SUA sunt multiple iar Merz şi Trump sunt personalităţi foarte diferite. Dar cancelarul este decis să manifeste deschidere în timpul întâlnirii cu preşedintele. „Nu am nevoie de pastile pentru a-mi menţine calmul şi a purta o discuţie raţională cu preşedintele american”, a declarat el recent postului de televiziune ZDF. Dar probabil că va evita intenţionat unele teme dificile, cum ar fi simpatiile administraţiei Trump pentru AfD. Şi noul ministru german de Externe, Johann Wadephul, a evitat să discute subiectul în cursul vizitei sale la Washington.

Deja în ajunul deplasării în SUA Friedrich Merz l-a invitat pe preşedintele Trump în patria unei părţi din strămoşii săi. Bunicul lui Trump, Friedrich Trump, era originar din localitatea viticolă Kallstadt din regiunea germană Palatinat, de unde a emigrat în SUA. Până în prezent nu se ştie dacă şeful Casei Albe va da curs invitaţiei. Este posibil că aşteaptă să vadă cum va decurge discuţia cu Merz.

Producții video recomandate de canalul Youtube ZdG
Publicitate1