Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Monica Babuc, care a fost…

Monica Babuc, care a fost loială lui Plahotniuc, ar putea conduce ICR Chișinău

Monica Babuc și Vlad Plahtotniuc. sursa: facebook.com

Monica Babuc, politiciană din Republica Moldova, va fi audiată miercurea viitoare în Comisiile de cultură şi de politică externă din Senatul României pentru funcția de directoare a Institutului Cultural Român din Chișinău (ICR), scrie Libertatea, care citează surse din ICR și Ministerul Afacerilor Externe (MAE)

Monica Babuc este susținută de PSD, potrivit Libertatea.

Iulian Bulai, deputat USR și președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, a criticat propunerea făcută de PSD-PNL pentru conducerea ICR Chișinău. ”Monica Babuc este o apropiată a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, acuzat în mai multe dosare penale de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată. Babuc a condus interimar partidul acestuia, după fuga lui din 2019… Urmașii oligarhului Plathoniuc nu pot reprezenta interesele României la Chișinău”, a declarat Bulai într-un comunicat de presă.



Monica Babuc a fost din 2010 afiliata Partidului Democratic, formațiune controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Între 30 mai 2013 și 8 iunie 2019 a ocupat mai multe funcții de vârf în Guvernul Republicii Moldova, cea de ministru al culturii  și cea de ministru al educației, culturii și cercetării. A fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova, în două mandate, între 2014 și 2015, și între 2019 și 2021. Între 18 iunie 2019 și 4 decembrie 2020, a ocupat funcția de Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.