Moldova-Diaspora: Democrația nu este doar privilegiul celor aleși

Cei mai activi cetățeni moldoveni din toate colțurile lumii se întâlnesc, pe 18-19 martie, la Veneția, în cadrul Offlineului „Adoptă un Vot”.  Inițiativa a apărut în cadrul grupului „Adoptă un Vot”, care are aproape 100 de mii de membri, platforma care a mobilizat zeci de mii de alegători să iasă la vot în turul II al alegerilor prezidențiale de anul trecut. Sorina Macrinici, membră a echipei de organizare, a oferit mai multe detalii despre eveniment în cadrul unui interviu solicitat de ZdG.

De ce este importantă acum vocea diasporei și ce așteptări aveți de la această reuniune?

La alegerile prezidențiale din toamna anului 2016, diaspora a arătat că este o forță. Numărul de cetățeni care a votat peste hotare s-a dublat în urma unei mobilizări masive. Aceasta s-a datorat inclusiv platformei de comunicare oferite de grupul „Adoptă un Vot”, de pe FB. Oamenii au depus un efort enorm pentru a ajunge la secțiile de votare de peste hotare și prin aceasta au arătat că pentru ei soarta țării contează. Această mobilizare nu este doar politică, diaspora s-a mobilizat și a realizat mai multe proiecte sociale pe parcursul mai multor ani. Evident, în diasporă există un potențial încă nevalorificat. Grupul „Adoptă un Vot” poate deveni o platformă de comunicare și de conexiune între diferite inițiative venite atât de peste hotare, cât și din interior.

Ar fi fost păcat ca mobilizarea masivă a cetățenilor R. Moldova să se risipească după alegeri. Împreună suntem o forță și putem schimba multe lucruri spre bine în țară. De aceea ne-am gândit să organizăm o întâlnire, să ne cunoaștem personal, să discutăm cele mai arzătoare subiecte care afectează Moldova, să găsim împreună căi de implicare pentru binele țării și al cetățenilor. Astfel, am ajuns să organizăm acest Offline „Adoptă un Vot”, care va avea loc la 18-19 martie 2017 în Veneția, Italia. Este un eveniment la care sunt așteptați toți cetățenii R. Moldova cărora le pasă de țară, indiferent dacă sunt din diasporă sau din țară.

 ”Am cerut liderilor partidelor politice să nu se înregistreze și să nu participe la eveniment”

Grupul „Adoptă un Vot a susținut-o pe Maia Sandu în al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale din toamna anului 2016. Acest Offline va susține vreun partid sau vreun politician?

Offline-ul „Adoptă un Vot” este rezultatul unei inițiative civice și nu are scopul de a susține vreun partid politic sau vreun politician. Va fi o întâlnire apartinică, organizată de cetățeni pentru interesele cetățenilor și ale țării. Schimbarea pe care ne-o dorim nu este în favoarea unor partide, ci pentru noi și pentru R. Moldova. Am făcut și o declarație prin care am cerut liderilor partidelor politice, persoanelor-cheie din partide politice, persoanelor afiliate partidelor politice, persoanelor care fac propagandă politică, precum și funcționarilor publici și persoanelor cu funcții de demnitate publică să nu se înregistreze și să nu participe la eveniment.

Care sunt cele mai importante subiecte de pe agenda evenimentului?

Agenda a fost elaborată în urma unui sondaj la care au răspuns membrii grupului „Adoptă un Vot”. Am cerut opinia oamenilor despre subiectele pe care le consideră importante. Chiar de la început era clar că probleme sunt foarte multe, dar nu le putem aborda pe toate într-un singur eveniment și că ne vom concentra doar pe cele mai stringente. Indiferent de subiectele pe care le vom discuta, mobilizarea cetățenilor și modalitățile de reacție la diverse inițiative și proiecte vor trece ca un fir roșu la orice discuție și subiect pe care în vom dezbate. Scopul evenimentului este de informare și de conexiune între noi, de consolidare a forței și posibilităților noastre de a reacționa la inițiativele antidemocratice din R. Moldova.

Vom discuta despre alegeri, cum au fost organizate, care au fost cauzele încălcării masive a dreptului la vot în diasporă, cum să ne învățăm pe propriile greșeli și să facem așa ca acestea să nu se mai repete. Alte subiecte se referă la oportunități de realizare a proiectelor economice, sociale, caritabile și educaționale. Dorim să identificăm și să susținem proiectele sociale și de caritate inițiate de diasporă, să găsim modalități de canalizare a economiilor migranților în proiecte socio-economice prin metode colective de colectare a fondurilor, să promovăm și să valorificăm inițiativele educaționale, să identificăm persoane și organizații care pot contribui la realizarea acestor inițiative. Un alt set de subiecte se referă la problemele economico-juridice în diasporă, cum ar fi identificarea resurselor informaționale pe țări, perfectarea pensiilor pentru persoanele din diasporă, metode alternative de a beneficia de pensii private, perfectarea permiselor de conducere, permiselor de ședere, recunoașterea diplomelor de studii, șomajul, dreptul la muncă, înregistrarea firmelor, asociațiilor, etc.

Toate subiectele pot fi actualizate până la eveniment. Spre exemplu, urmărim cu atenție hărțuirea presei din R. Moldova și ne propunem să discutăm acest subiect, pentru că e important să avem o presă independentă, puternică. Orice regim dictatorial începe cu anihilarea presei independente. Încurajăm jurnaliștii să vină la eveniment și împreună să căutăm soluții pentru implicarea cetățenilor în soluționarea problemelor cu care se confruntă mass-media.

Precizez că formatul evenimentului va fi diferit de cele cu care suntem obișnuiți. Printre participanți vor fi experți și cei care vor contribui la prezentarea subiectelor și căutarea soluțiilor. Lucrul asupra subiectelor va începe imediat după înregistrarea participanților, pe 9 februarie. Vom contacta participanții și îi vom repartiza în grupuri de lucru. În aceste grupuri vom și începe dezbaterea subiectelor, astfel încât la eveniment să venim cu planuri de acțiuni concrete. Nu vrem discuții generale. Trebuie să fie clar că soarta țării nu depinde doar de experți, dar de fiecare în parte, fiecare poate contribui și fiecare dintre noi este important.

Fotografia postată de Anastasia Condruc.

 

”Oamenii sunt gata să dedice timpul și resursele personale pentru edificarea unei Moldove mai bune”

 

Cine face parte din echipa care organizează Offlineul „Adoptă un Vot”?

În organizarea evenimentului sunt implicate multe persoane. Toți sunt voluntari. Am întrebat membrii grupului „Adoptă un Vot” cine vrea să facă voluntariat. S-a găsit multă lume interesată, iar acest fapt arată că oamenii sunt gata să dedice timpul și resursele personale pentru edificarea unei Moldove mai bune. Până acum, sunt implicate mai mult de 30 de persoane din țară și de peste hotare. Ne-am repartizat în 3 grupuri: logistică și finanțe, agendă, PR și IT. Procesul de organizare a evenimentului este foarte democratic. Deși ia mult timp, merită efortul. Procesul de organizare este unul continuu, astfel încât dacă mai sunt persoane interesate și vor să contribuie la organizarea evenimentului, sunt binevenite. Acum ne concentrăm pe promovarea evenimentului și lucrul asupra subiectelor de discuții.

De ce vă convocați anume la Veneția?

În sondajul de opinie majoritatea persoanelor au fost de acord să organizăm evenimentul în nordul Italiei. Este o regiune în care asociațiile locale sunt mai numeroase și mai active. Am căutat locația în limita resurselor de care dispuneam la acel moment. Am avut voluntari care s-au ocupat de logistică și în termeni rapizi au putut găsi localul unde va avea loc evenimentul. Termenii erau restrânși și nu am avut timp să căutăm alte opțiuni. În același timp, Veneția este accesibilă atât celor de peste hotare, cât și celor din țară prin multitudinea de conexiuni de transport. Nu în ultimul rând, Veneția este un oraș minunat și merită vizitat.

Dacă este un eveniment organizat de voluntari, cine îl finanțează?

Evenimentul e unic nu doar prin formatul său, dar și prin faptul că este autofinanțat. Participanții vor contribui prin plata unei taxe de 50 de euro, care acoperă cheltuieli de organizare a evenimentului. E o formă de participare și aceasta. De obicei, așa gen de evenimente se organizau în diasporă pe banii partidelor. Noi am ales calea independenței financiare.

Dacă cetățenii R. Moldova atât din țară, cât și de peste hotare, ar deveni mai uniți, ce credeți că s-ar schimba în viața celor plecați, dar și a celor rămași acasă?

După alegeri, am fost martori la mesaje de divizare a cetățenilor din țară și a celor din diasporă și de discreditare a diasporei. E o tactică perfectă de manipulare. Să nu ne dăm provocați, să fim uniți. Dorim sau nu, depindem unii de alții. Moldovenii de acasă sunt susținuți financiar și chiar moral aș spune de cei din diasporă. Cetățenii de peste hotare care vor să realizeze ceva pentru țară au nevoie de cei de acasă. Suntem un popor. Împreună, cooperând, putem face multe.

 De ce credeți că tocmai acum e timpul ca cetățenii R. Moldova să se consolideze sau să discute subiecte importante despre Moldova?

Nicicând nu e prea devreme sau prea târziu pentru implicare în viața statului. Prin participare, democrația se construiește de noi toți. Democrația nu este doar privilegiul celor aleși. Nu putem lăsa procesele democratice doar pe seama guvernanților, indiferent dacă i-am votat sau nu. Poporul poate și trebuie să urmărească și să reacționeze la inițiativele autorităților, indiferent dacă sunt acasă sau dacă-s peste hotare. Chemăm toți cetățenii să adreseze întrebări, să fie activi, indiferent dacă vin sau nu la Offlineul „Adoptă un Vot”.

Pentru conformitate, Oxana Greadcenco


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Dracon

    Hai lasati si nu va mai victimizati atata. Cine e vinovat de faptul ca sa va carati la zeci de km nu va fost greu dar sa intrati si sa va inregistrati la CEC a fost o problema. Mai bine ati tace ca nu pareti de loc destepti dupa acest caz.

  2. Peneș Curcanul

    REMEMBER:
    ALEGERI FURATE – ALEGERI FRAUDATE !
    DONDON teroristul ucigaș de unioniști de la anul 1990 încoace nu a câștigat alegerile din 13 nov.2016 în Moldova de Est. Majoritatea românilor est-moldoveni au votat pro-Europa. Doar circa o jumătate de est-moldoveni au ieșit la alegeri. Distribuirea reală ar fi fost pt. Sandu – 65 %, iar pt. Dondon, poate 35 %, dar prin manipulare, fraudare și furt, mafia oficială neo-comunistă anti-națională, anti-românească, anti-unionistă, anti-europeană a inversat și a schimbat rezultatul final. Deci, actualmente Dondon este doar un PSEUDO-președinte impostor imaginar a circa 15 % din populația Moldovei de Est /ocupanții extremiști / și în nici un caz nu reprezintă votul majorității din actuala RM, fosta provincie românească interbelică Basarabia în baza “Actului Unirii” pt. TOTDEAUNA cu România votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării din Chișinău la 27 martie 1918. Peste câteva luni de zile Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Consiliului Europei de la Strasbourg va tranșa această catastrofă națională a RM și va restabili în funcția de Președinte pe Maia Sandu, care a câștigat cinstit și corect alegerile din 13 nov. 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *