Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare,…

Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, după sistarea activității celei mai mari uzine de ulei din țară: „Oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă”

Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a venit cu prima reacție după ce „TransOil” a sistat activitatea uzinei „Floarea Soarelui”, cea mai mare uzină de ulei din țară. Într-o postare pe Facebook, viceprim-ministrul a catalogat drept speculații informațiile despre lipsa de stocuri de semințe de floarea-soarelui și a anunțat o ședință de lucru pe acest subiect, care va avea loc în aprilie.

„Astăzi, stocul de semințe de floarea-soarelui în Moldova constituie aproximativ 350 mii tone, deci, oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă. De cealaltă parte, politica de preț trebuie să fie una obiectivă, corectă și responsabilă față de consumatorul final de ulei”, se arată în mesajul ministrului.

Totuși, cu scopul soluționării problemei, acesta a anunțat desfășurarea, pe 1 aprilie, a unei ședințe de lucru în cadrul ministerului, între producătorii de cereale și procesator.

„Eliminând declarațiile politice și bazându-ne strict pe componenta economică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va asigura o platformă de dialog între producătorii de cereale și procesator, fiecare să vină cu cifrele reale și corecte, pentru ca să putem lua decizii și să identificăm soluții viabile până la recolta nouă de floarea-soarelui”, a scris Vladimir Bolea.

Holdingul „TransOil” sistează activitatea celei mai mari uzine de ulei

Uzina „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți, cea mai importantă afacere a holdingului „TransOil”, care domină piața uleiului din R. Moldova, și-a sistat activitatea. Directoarea uzinei „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți, Stela Ostrovețchi, a declarat pentru mold-street.com că fabrica are capacitate de procesare mai mare de o mie de tone de semințe pe zi, cantitate pe care nu o pot achiziționa, dat fiind faptul că „agricultori nu vor să vândă acum la prețul de pe piață și vor să păstreze semințele, în speranța că la vară prețurile vor crește” și că „pe piață mai sunt doar 100 de mii de tone se semințe”.

Am staționat 20 de zile în ianuarie 2024, iar acum fabrica din Bălți iarași staționează. La fel si fabrica  «Danube Oil» din Giurgiulești. Aceasta, pentru că nu reușim să procurăm cantități suficiente pe piața R. Moldova. Am încercat, încă in ianuarie 2024, să obținem dreptul de a importa cantități mai mari de semințe de floarea soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licența”, declară pentru sursa citată Stela Ostrovețchi.

Pe de altă parte, Asociația „Forța Fermierilor” susține că piața R. Moldova sunt cantități „foarte mari” de semințe de floarea-soarelui, dar acuză procesatorii, mai cu seamă grupul „TransOil”, că ar oferi un preț prea mic pentru materia primă.

Nu putem oferi un preț mai mare. Prețurile pe care le oferim sunt la nivelul regiunii Marii Negre. Dacă plătim mai mult pentru semințe, atunci va creste si prețul uleiului, iar daca uleiul va fi mai scump, nu vom putea face exporturi”, menționează directoarea.

Reacția Ministerului Agriculturii

Contactați de ZdG, reprezentanții Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) au declarat că Ministerul încurajează ca în industria de procesare să fie utilizată materia care este în țară: „Atunci când solicită licență, oricare dintre agenții economici, ei trebuie să vină cu probe și acte care să justifice că nu mai sunt stocuri în țară. Atât timp cât există stocuri suficiente în țară, Ministerul nu a eliberat licența de import”.

MAIA a emis și un comunicat marți, 26 martie, în care anunță că perioada de licențiere a importurilor de cereale este extinsă pentru încă trei luni, conform unei decizii ale Comisia Situații Excepționale (CSE).

MAIA punctează: „În urma monitorizării permanente a stocurilor de cereale de către minister, în depozitele agenților economici din țară mai există circa 398,34 mii tone grâu de toamnă, circa 1,3 milioane de tone porumb și 350 mii tone semințe de floarea-soarelui. Astfel, s-a solicitat dispunerea importului grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui doar prin licență”.

Obiectivul principal este menținerea unui preț intern stabil și crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni de a-și valorifica recoltele și a-și menține competitivitatea. De asemenea, se urmărește eliminarea stocurilor existente și prevenirea creării unui surplus de producție în raport cu cererea internă. (…) Se constată că una din problemele de bază ale mediului de afaceri din Republica Moldova este lipsa conexiunilor între producătorii de cereale și procesatori. Crearea lanțurilor valorice fără ambele părți este imposibilă. Astfel, este necesar ca producătorii și procesatorii să creeze punți de colaborare și negociere”, se arată în nota informativă emisă de MAIA.