Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   „Mi-aș dori ca aceste fotografii…

„Mi-aș dori ca aceste fotografii să nu fi existat niciodată”: Câștigătorii concursului World Press Photo 2024 și istoriile tragice din spatele imaginilor

Colaj ZdG

Pe 18 aprilie au fost desemnați câștigătorii celui mai prestigios concurs anual pentru fotojurnaliști, World Press Photo 2024. Trofeul principal, pentru cea mai bună fotografie a anului, a fost oferit pentru imaginea unei femei palestiniene, care o ţine în braţe pe nepoata sa, ucisă în timpul unui bombardament israelian în Fâşia Gaza.

Fotografia care a obținut premiul principal a fost realizată de Mohammed Salem, fotograf al agenţiei de presă Reuters. Potrivit datelor de pe site-ul oficial al concursului, imaginea o arată pe Inas Abu Maamar în vârstă de 36 de ani, legănând trupul neînsuflețit al nepoatei sale Saly, în vârstă de doar 5 ani, care a fost ucisă, alături de mama și sora ei, când o rachetă israeliană le-a lovit casa din Khan Younis, Fâșia Gaza.

Foto: Mohammed Salem/ Reuters

Premiul pentru „Povestea anului” a fost câștigat de Lee-Ann Olwage, care lucrează pentru revista GEO. Aceasta a prezentat prin fotografii povestea unei familii malgaşe care trăieşte alături de un vârstnic diagnosticat cu demenţă.

Foto: Lee-Ann Olwage/ GEO

Fotografului venezuelean Alejandro Segarra i-a fost decernat premiul la categoria „Proiect de lungă durată” pentru niște imagini monocrome care arată modul în care migranții din America Latină încearcă să intre în Mexic și, ulterior, în Statele Unite. În 2017, Segarra a mers el însuși pe calea unui migrant. Fotografiile acestuia au fost realizate pentru cotidianul The New York Times şi agenţia Bloomberg.

La categoria „Format Deschis”, care include proiecte bazate pe fotografii pe care autorii le pot combina cu alte mijloace vizuale, cum ar fi video, colaje, desene, înregistrări audio sau texte, premiul a fost acordat proiectului „Războiul este personal”, realizat de Iulia Kochetova din Ucraina. „Mi-aș dori ca aceste fotografii să nu fi existat niciodată„, a scris Kochetova pe pagina proiectului său, după cum sublinază Meduza.

World Press Photo a fost fondat în 1955. De-a lungul acestor ani au existat numeroase conflicte, războaie și alte evenimente majore, care au fost documentate de către fotojurnaliștii participanți.

Fotografiile premiate la ediţia din 2024 au fost selectate dintre cele peste 61 000 de imagini transmise de aproape 3 900 de fotografi din 130 de ţări, scrie Agerpres. Imaginile vor fi expuse la biserica Nieuwe Kerk din Amsterdam până pe 14 iulie.