Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Majoritatea parlamentară menține candidatura lui…

Majoritatea parlamentară menține candidatura lui Plahotniuc

Grupul format din cei 56 de deputați care l-au propus astăzi la funcția de premier pe Vlad Plahotniuc, candidatură respinsă de președintele Nicolae Timofti, au emis o declarație prin care afirmă că își mențin poziția și că Vlad Plahotniuc este în continuare candidatul propus. Declarația a fost semnată de Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Violeta Ivanov și Ion Balan.

Redăm mai jos declarația integrală a celor 56 de deputați.

 

„Din partea celor 56 deputați care constituie majoritatea absolută parlamentară, subsemnații, Marian Lupu, Violeta Ivanov, Mihai Ghimpu, Ion Bălan, facem următoarea declarație publică:

Am luat act de reacția Președintelui Nicolae Timofti cu privire la nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, o candidatură înaintată și susținută de majoritatea parlamentară constituită din 56 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Considerăm ca fiind nefundamentate prin probe sau prin acțiuni, într-un cuvânt, neîntemeiate – motivele invocate în comunicatul de presă remis astăzi, de către Președinție. Mai mult, cu referire la hotărârea Parlamentului nr. 5 din 15 februarie 2013 la care face referire instituția prezidențială, menționăm că acest act legislativ vine ca urmare a solicitării personale a lui Vladimir Plahotniuc de demisie din funcție, în anul 2013, și ca rezultat al votului politic din Parlament. Remarcăm că referirea la hotărârea Curții Constituționale în materie de integritate nu are nicio relevanță în cazul candidatului propus de noi, fapt confirmat prin decizia Curții Constituționale nr. 10 din 18 noiembrie 2014. Ca atare, reiterăm faptul că preocupările menționate în comunicatul de presă al Președinției nu sunt susținute în baza Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale.

Totodată, reconfirmăm preocuparea noastră față de evoluția situației sociale, economice și politice din țară, în situația prelungirii crizei politice actuale, o criză care afectează grav toți cetățenii Republicii Moldova. În acest context, reafirmăm determinarea noastră pentru susținerea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, susținere pe care ne-o asumăm cu toată responsabilitatea, având pe deplin încredere în judecata noastră și a majorității celor 56 de deputați.

În concluzie, facem apel către Președintele Nicolae Timofti să țină cont de voința exprimată de către majoritatea absolută din Parlamentul Republicii Moldova și să acționeze în temeiul interesului național și al Legii Supreme.

Declarăm în unanimitate și fără echivoc că Vladimir Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat în funcția de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituționale, inclusiv luând act de hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Decizia a fost formalizată de majoritatea absolută a deputaților din Parlament, iar potrivit Înaltei Curți, nu există deci nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea adversa Preşedintelui”.

 

declaratie