Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Marina Tauber, sancționată pentru destabilizarea…

Marina Tauber, sancționată pentru destabilizarea R. Moldova, anunță că a fost decorată la Moscova cu „Ordinul Prieteniei”

Sursa foto: Marina Tauber/ Facebook

Deputata Marina Tauber, o acolită a oligarhului Ilan Șor, cercetată în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid Șor, dar și pentru amestecul în înfăptuirea justiției, anunță că a fost decorată la Moscova cu „Ordinul Prieteniei”. Așa-numita distincție i-ar fi fost înmânată de către Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei.

Anunțul vine a doua zi după ce oligarhul fugar Ilan Șor, împreună cu deputata Marina Tauber și bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, au participat la parada Victoriei de la Moscova. Toți trei au purtat panglica negru-oranj și au ascultat discursul lui Vladimir Putin.

„(…) Este o mare onoare pentru întregul bloc „Victorie” să servească cauza consolidării prieteniei și cooperării dintre cele două țări. Aș vrea să-mi exprim gratitudinea Liderului nostru Ilan Șor și întregii echipe a blocului pentru sprijinul acordat. Ordinul pe care l-am primit astăzi este o evaluare a activității noastre comune, a luptei constante și a muncii în echipă (…).

Unul dintre obiectivele activităților blocului „Victorie” este de a păstra și de a spori legăturile cu Rusia. Și lucrăm în mod activ în această direcție (…)”, afirmă Tauber într-o postare pe Facebook.

Marina Tauber este una dintre persoanele sancționate inclusiv de UE și Canada pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova.

Marina Tauber, vizată în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”

Marina Tauber este deputată independentă în Parlamentul R. Moldova după ce a fost aleasă pe listele partidului „Șor”, declarat neconstituțional. 

Ea este judecată în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului „Șor”. Potrivit procurorilor, Marina Tauber, în scopuri electorale, a recepționat de la grupul criminal organizat condus de fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, mijloace bănești în sumă de aproape 10 milioane de lei, dintre care peste 740 de mii de lei i-ar fi introdus fals în formularele privind donațiile din numele a 104 persoane fizice.

Tauber este vizată și în alte câteva dosare penale. ZdG a scris anterior că deputata Tauber a rămas fără imunitate parlamentară de nouă ori în ultimii șase ani, prima dată în 2019, iar ultima dată – la 14 martie 2024. Niciun dosar nu are însă finalitate, iar Tauber nu are în prezent  nicio măsură preventivă aplicată, fiind liberă să călătorească în străinătate.

Înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat timp de aproape un an funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani președinta Federației de Tenis din Moldova. Fostă colegă de școală a lui Ilan Șor, ea figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.