Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cele nouă vieți ale Marinei…

Cele nouă vieți ale Marinei Tauber: un dosar în care a fost scoasă de sub urmărirea penală, unul care încă se investighează și altul aflat pe masa magistraților

Colaj ZdG

Deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară de nouă ori, în ultimii șase ani, prima dată în 2019, iar ultima dată la 14 martie 2024. Niciun dosar nu are însă finalitate, iar Tauber nu are, în prezent, nicio măsură preventivă aplicată, fiind liberă să călătorească în străinătate.

Ziarul de Gardă a analizat cele nouă decizii votate de Parlament și vă prezintă detalii din dosarele penale în care a fost sau încă este vizată Tauber și la ce etapă se află.

Procurorul general interimar Dumitru Robu s-a prezentat de trei ori în fața deputaților pentru a solicita încuviințarea ridicării imunității parlamentare, odată 2019 și de două ori în mai și iulie 2022, în trei cauze diferite. Ion Munteanu a venit în Legislativ de două ori, prima dată în mai 2023.

Sursa: Art of Alex Buretz/Facebook

1. Episod din dosarul Frauda bancară

Prima cauză penală în care a fost cercetată Marina Tauber a fost prezentată în Parlament de Dumitru Robu, la 16 septembrie 2019. Atunci procurorul general interimar a cerut și ridicarea imunității Reghinei Apostolova, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală.

Dosarul în care erau cercetate cele două deputate ale partidului Șor, între timp declarat neconstituțional, era parte a cauzei Frauda bancară, acestea fiind reținute și plasate în arest la domiciliu, iar mai târziu eliberate. Apostolova a ajuns la spital atunci după ce, la câteva ore de la reținere, i s-ar fi făcut rău și a fost solicitată o ambulanță.

Astfel, deși Robu a spus atunci că „deconspirarea și pedepsirea celor implicați în frauda bancară reprezintă una din prioritățile organelor de drept din R. Moldova”, la un an de la prima ridicare a imunității deputatelor, prin ordonanța din 1 octombrie 2020, Tauber și Apostolova au fost scoase de sub urmărire penală, „din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

„În timpul apropiat o să fie deferite justiției nu doar doamnele Apostolova și Tauber, dar toate persoanele care au fost implicate nemijlocit în Frauda bancară”

„Cazul fiind unul complex, făptuitorii folosind scheme care implică corupția, spălarea de bani, tranzacții internaționale. Aici mă refer la subiecți specifici, acordarea pârghiilor și organismelor internaționale, folosirea legislației naționale și internaționale de către suspecți în derularea schemelor infracționale.

La moment, în cadrul urmăririi penale au fost administrate probe concludente ce indică asupra bănuielii rezonabile că deputații Reghina Apostolova și Marina Tauber, începând cu data de 17 august 2012, au participat activ la pregătirea devalizării instituției financiare, acțiuni exprimate prin acordarea de ajutor la preluarea controlului asupra unei bănci în interesul grupului criminal organizat și condus de către Ilan Șor, astfel participând activ la fraudarea sistemului bancar.

Organul de urmărire penală deține suficiente probe care confirmă că doamnele Apostolova și Tauber, acționând în interesul grupului criminal condus de către Ilan Șor, au favorizat nemijlocit fraudarea sistemului bancar – comiterea infracțiunii. În timpul apropiat o să fie deferite justiției nu doar doamnele Apostolova și Tauber, dar toate persoanele care au fost implicate nemijlocit în frauda bancară”, a declarat procurorul Dumitru Robu, potrivit stenogramei ședinței din 16 septembrie 2019.

2. Învinuită pe două capete de acuzare în dosarul Frauda bancară – escrocherie și spălarea banilor

În mai 2022, Robu a venit din nou în Parlament cu patru cereri, două în privința lui Ilan Șor, pe atunci încă deputat, iar alte două în privința lui Tauber, pe două capete de acuzare – articolul 190 alineatul 5 din Codul penal, escrocheria săvârșită în proporții deosebit de mari, și articolul 243 alineatul 3 literele a), b) din Codul penal – spălarea banilor comisă de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Și cererile în privința lui Șor au fost votate atunci.

Conform Procuraturii Anticorupție, în prezent, cauza penală se află la faza de urmărire penală, după ce, la 26 mai 2022, Marina Tauber a fost pusă sub învinuire.

„Povara responsabilității financiare a fost pusă pe seama bugetului public național”

„Procuratura a pornit cauza penală în privința deputatei în Parlamentul R. Moldova Marina Tauber, precum și a altor persoane care au participat la comiterea faptelor infracționale, conform bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii, prevăzute la articolul 243 alineatul 3 literele a), b) din Codul penal, spălarea banilor comisă de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari

Procurorii, în cadrul cauzei penale, au administrat suficiente probe concludente ce indică asupra bănuielii rezonabile că deputata Tauber Marina, în perioada anilor 2013–2014, fiind membră a grupului criminal organizat și condus de către numitul Ilan Șor, care a preluat în interesul organizației criminale menționate supra controlul activității băncilor comerciale „Unibank”, „Banca Socială”, „Banca de Economii”, acționând împreună și prin înțelegere prealabilă cu acesta sub falsul pretext de a redresa situația „Băncii de Economii”, prin diverse metode au sustras bani în proporții deosebit de mari de la „Banca de Economii”, creând aparența unor investiții în activitatea băncii, au pus în aplicare planul infracțional, potrivit căruia o companie nerezidentă urma să răscumpere de la „Banca de Economii” o parte din așa-numitele credite neperformante. 

În acest scop, membrii grupului criminal organizat condus de către Ilan Șor, fiind asistați în activitatea infracțională de către alte persoane, inclusiv de către deputata Marina Tauber, a obținut, utilizat și integrat mijloacele financiare obținute fraudulos pentru a-și spori proprietățile atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și pe teritoriul altor state, iar povara responsabilității financiare a fost pusă pe seama bugetului public național.

(…) La materialele dosarului sunt suficiente probe, care confirmă bănuiala rezonabilă că doamna deputată Marina Tauber, în complicitate cu Ilan Șor, a comis spălarea banilor în proporții deosebit de mari și escrocherie, iar restituirea creditului într-un final a fost simulată și creditele nu au fost întoarse băncii, fapt probat prin materialele cauzei penale”, a declarat Robu la 26 mai 2022.

Acesta a mai spus atunci, la întrebările deputaților, că în acest episod se are în vedere sustragerea a 41 de milioane de euro și 27 de milioane de dolari, „care au fost acoperite prin credite, alte credite, ca, ulterior, în perioada lunii noiembrie 2014, să fie simulată întoarcerea creditelor în cauză”.

3. Primele cererii din singura cauză penală expediată în instanța de judecată

În iulie 2022, Dumitru Robu a venit cu primele două cereri de ridicare a imunității deputatei Marina Tauber, în singurul dosar penal care a ajuns deja în instanța de judecată, cel privind finanțarea ilegală a ex-partidului Șor. A fost solicitată ridicarea imunității parlamentare în vederea „efectuării acțiunilor de urmărire penală urgente ce se impun, în scopul evitării nimicirii, tăinuirii, modificării, substituirii probelor și trimiterea în judecată pentru comiterea infracțiunii prevăzute la articolul 181/2 alineatul (1) din Codul penal și pentru comiterea infracțiunii prevăzute la articolul 1812 alineatul (5) din Codul penal”.

Marina Tauber este inculpată în acest dosar pentru că:

  • ar fi săvârșit în calitate de autor infracțiunea prevăzută la articolul 181/2 alineatul (1) din Codul penal, exprimată prin falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului politic „Șor” pentru primul semestru al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate, precum și utilizarea unor fonduri nedeclarate. 
  • ar fi săvârșit, în calitate de complice, infracțiunea prevăzută la articolul 181/2 alineatul (5), exprimată prin acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului „Șor” din partea unui grup criminal organizat. 

„La 19 iulie 2022, prin ordonanța subsemnatului, a fost pornită urmărirea penală în privința deputatei în Parlamentul Republicii Moldova Marina Tauber pe faptul falsificării raportului privind gestiunea financiară a partidului politic „Șor” pentru semestrul întâi al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate, infracțiune prevăzută la articolul 1812 alineatul (1) din Codul penal. 

Cauza penală vizată a fost conexată la o altă cauză penală pornită la 21 ianuarie 2022, conform prevederilor articolului 1812 alineatul (1) din Codul penal pe faptul unei bănuieli rezonabile privind finanțarea ilegală a partidului politic „Șor” și a campaniei electorale a acestui partid pentru alegerile locale din 21 noiembrie 2021. 

În cadrul cauzei penale instrumentate, au fost acumulate suficiente probe care indică asupra faptului că în conținutul raportului privind gestiunea financiară a partidului politic „Șor” pentru primul semestru al anului 2022, prezentat la 13 iulie 2022 Comisiei Electorale Centrale, prin intermediul conducătorului Tauber Marina, au fost incluse date false.

Deși la rubrica „Cheltuieli pentru artiști, muzicieni” nu au raportat careva cheltuieli, în cadrul cauzei penale instrumentate, au fost administrate suficiente probe care indică asupra faptului că partidul „Șor” în aceeași perioadă de timp a efectuat plăți către interpreții din Federația Rusă – Filip Kirkorov și Morgenshtern, în sumă totală de 260 mii de dolari, echivalentul sumei de 4 milioane 958 mii 746 lei, pentru organizarea concertului care urma să aibă loc la 19 iunie 2022 în Piața Națională… Marii Adunări Naționale din municipiul Chișinău. Prin urmare, deși concertul nu a avut loc, onorariile achitate interpreților ruși așa și nu au fost restituite. 

(…) Cheltuielile suportate în semestrul întâi al anului 2022 de partidul politic „Șor” în sumă de 20 de milioane 578 de mii și 146 de lei, depășesc substanțial suma de 1 milion 707 mii și 50 de lei, care a fost indicată în raport, precum că este sursa de finanțare a partidului din donații ale membrilor de partid”, a declarat atunci Dumitru Robu.

4. Cele trei cereri care au făcut posibilă trimiterea dosarului în instanță

Ședința plenară a Parlamentului din 26 mai 2023

La data de 23 mai, când Tauber era plasată în arest la domiciliul, Procuratura Generală a înaintat în adresa Parlamentului 3 solicitări privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, de această dată pentru trimiterea dosarului în instanța de judecată:

  • Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării, trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală în privința Marinei Tauber pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 181/2 alineatul (1) din Codul penal, adică falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021 (episod din cauza penală nr. 2023960053).
  • Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală în privința Marinei Tauber pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzută de articolul 181/2 alineatul (5) din Codul penal, adică acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în formă prelungită pe episodul privind acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în perioada campaniei electorale în cadrul alegerilor locale noi pentru funcția de Primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021 (episod din cauza penală generală 2023960054).
  • Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală în privința deputatei în Parlamentul Republicii Moldova Marina Tauber pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute la articolul 181/2 alineatul (5) din Codul penal, și anume acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, inclusiv pentru perioada 13 iulie 2022 – 1 mai 2023 (episod din cauza penală nr. 2023960050).

Atunci, noul procuror general interimar, Ion Munteanu, s-a prezentat la ședința Parlamentului.

„Cererile pentru care solicit ridicarea imunității în privința deputatei Marina Tauber sunt aferente unei cauze penale disjunse din cauza generală în privința Marinei Tauber și a persoanei juridice partidul politic „Șor”. La etapa actuală, urmărirea penală în această cauză penală ce-o privește pe Marina Tauber și partidul politic „Șor” este finisată”, a menționat Muneanu.

Acesta a anunțat atunci că, în conformitate cu ordonanța de punere sub învinuire din data de 20 mai 2023, Marina Tauber a fost învinuită pentru faptul de comitere a infracțiunii prevăzută de articolul 181/2 alineatul (1) din Codul penal referitor la falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de Primar al municipiului Bălți din data de 21 noiembrie 2021.

„Acționând la îndemnul și în strictă coordonare cu grupul criminal organizat, condus de Ilan Șor, din care fac parte mai multe persoane, care s-au unit în prealabil la o dată nestabilită cu scopul comiterii mai multor infracțiuni, inclusiv finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”, după un plan prestabilit în perioada campaniei electorale în cadrul alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din data de 21 noiembrie 2021, a recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești în sumă de 9 milioane 752 de mii de lei, din care suma de 740 de mii 464,50 lei a introdus-o fals în formularele de donație din numele a 104 persoane fizice, care în realitate nu au donat această sumă.

În circumstanțele descrise, Tauber Marina este învinuită de săvârșirea infracțiunii, în calitate de autor, a infracțiunii prevăzute de articolele 30, 42 alineatul (5), 45, 181/2 alineatul (1) din Codul penal, adică falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, în intenția de a substitui, a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate destinate și volumul mijloacelor utilizate în formă prelungită”, a explicat Munteanu.

5. După episoade din Frauda bancară și finanțare ilegală, dosar pentru amestec în justiție

 Ședința plenară a Parlamentului din 14 martie 2024

Parlamentul a satisfăcut joi, 14 februarie, cererea procurorului general interimar, Ion Munteanu, de a ridica imunitatea deputatei fostului Partid Șor, Marina Tauber, care este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției, după ce a întrerupt ședința Curții de Apel, care se desfășura cu ușile închise și în care Ilan Șor a fost condamant la închisoare.

Cu 57 de voturi pro, proiectul de hotărâre a fost aprobat. Opt deputați au votat contra, iar 17 nu au votat.

Potrivit materialelor, la 12 aprilie 2023, Marina Tauber, folosindu-se de situația de serviciu, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, ar fi comis amestecul în judecarea cauzei în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, „manifestat sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat, utilizând difuzorul de mare putere de tip megafon, amenințând completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară așteptau 3000 susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată”.

Cererea de vineri, 15 martie, de a-i ridica imunitatea Marinei Tauber este a noua la număr. Toate cererile de până acum au fost satisfăcute de Parlament.

Niciunul dintre dosarele în care Procuratura Generală a solicitat ridicarea imunității lui Ilan Șor nu a fost expediat în instanță.

„Cauzele penale se află la faza de urmărire penală, iar Ilan Șor este pus sub învinuire, prin ordonanța procurorului din 26 mai 2022, fiindu-i completată acuzarea”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.