Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Marian Lupu sinucigaş politic?

Marian Lupu sinucigaş politic?

Vizita la Chişinău a şefului Administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, într-o perioadă imediat post-electorală, are drept scop constituirea în R. Moldova a unei „guvernări puternice şi eficiente”, care ar realiza sarcina unui parteneriat strategic cu Federaţia Rusă. Însuşi Narîşkin a recunoscut acest lucru la sosirea sa în Chişinău.

► Cititi la temă
Voronin şi Lupu s-au înţeles? şi
Narîşkin are un pachet secret

Potrivit acestuia, temele exclusive, discutate cu liderii formaţiunilor care au intrat în noul Parlament, sunt cele legate de perspectiva evoluţiei relaţiilor moldo-ruse. El a subliniat că, la Moscova, este tratată cu multă înţelegere situaţia social-economică dificilă din R. Moldova şi cauzele crizei politice care au condus la alegeri parlamentare anticipate.

„Noi constatăm că în centrul dezbaterilor din R. Moldova sunt problemele statalităţii, suveranităţii, sunt căutările unor direcţii geopolitice. Doar o guvernare eficientă poate soluţiona aceste probleme şi noi dorim ca problemele să fie soluţionate în contextul unui parteneriat strategic dintre Rusia şi Moldova”, a declarat Narîşkin.

► Vedeţi şi un interviu cu Marian Lupu
«Să revenim la alegerea directă a şefului statului» de acum un an (22 octombrie 2010)

El a mai precizat că, în cadrul alegerilor din 28 noiembrie, „forţele care au promovat caracterul antagonist al relaţiilor moldo-ruse au fost tratate corespunzător”.

ZdG a solicitat opinia analistului politic Anatol Ţăranu, ex-ambasador al R. Moldova în Federaţia Rusă, despre această vizită de weekend a şefului administraţiei prezidenţiale ruse. Întrebat dacă o eventuală acceptare, de către PDM, a unei coaliţii cu PCRM, ar însemna un act de suicid politic pentru Marian Lupu, Ţăranu a spus: „Dacă Marian Lupu va face un astfel de pas, este cert că îşi pereclitează cariera politică, dar… îl priveşte”. Ţăranu a amintit că Rusia nu a ascuns niciodată miza sa pe PDM.

Întâlnirea, lui Narîşkin, de foarte scurtă durată, cu Mihai Ghimpu a fost calificată de Ţăranu drept una strict protocolară, soldată cu nişte  „declaraţii sterile” ale şefului administraţiei prezidenţiale ruse.

În contextul lipsei în programul vizitei a unei întrevederi cu Vladimir Filat, analistul politic a spus că „trecerea pe lângâ Filat rămâne  o enigmă, chiar dacă purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că acest fapt este legat de calitatea vizitei lui Narîşkin, cea de şef al administraţiei prezidenţiale şi nu de reprezentant al Guvernului Rusiei”.