Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ SUA vor trimite…

LIVE TEXT SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 275 de milioane de dolari şi destinat în principal consolidării apărării antiaeriene. Război în Ucraina, ziua 290

UPDATE 22:00 – SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 275 de milioane de dolari şi destinat în principal consolidării apărării antiaeriene, mai ales împotriva dronelor, a anunţat ieri John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Kirby a precizat că SUA vor mai oferi de asemenea Ucrainei noi muniţii de artilerie, în special rachete pentru lansatoarele HIMARS, precum şi piese de artilerie puternice de mare precizie montate pe blindate uşoare.

Acest nou pachet de asistenţă militară aduce la circa 19,3 miliarde de dolari ajutorul militar oferit Kievului de către Washington după 24 februarie, când a început agresiunea rusă în Ucraina.

Armata ucraineană va dispune astfel de „noi capacităţi care îi vor consolida apărarea antiaeriană şi îi vor permite să facă faţă ameninţărilor reprezentate de drone”, a explicat John Kirby.

El a mai spus că „parteneriatul militar pe scară extinsă” între Rusia şi Iran este „nefast” pentru Ucraina, pentru ţările vecine Iranului şi pentru „comunitatea internaţională”.

UPDATE 19:20 – Trupele ruse trebuie să fie împinse înapoi la granițele efective în vigoare înainte de 24 februarie, a declarat fostul premier britanic Boris Johnson pentru The Wall Street Journal.

„Nici Volodimir Zelensky și nici poporul ucrainean nu se pot împăca cu un rezultat diferit, după experiența brutalității cu care s-au confruntat. Nu poate exista un acord de pământ  în schimbul păcii, chiar dacă Putin personal ar fi oferit acest lucru și chiar în condițiile în care am putea avea încredere în el, dar acest lucru nu este despre el”, notează politicianul britanic.

Potrivit lui, războiul se poate termina într-un singur fel, iar singura întrebare este cât de repede se va întâmpla. „Este în interesul tuturor, inclusiv al Rusiei, ca cortina să cadă asupra aventurii lui Putin cât mai curând posibil. Nu în 2025, nu în 2024, ci în 2023″, declară Johnson.

UPDATE – 16:45 Armata rusă a folosit aviația, sisteme de rachete cu lansare multiplă „Grad”, artilerie, mortiere și tancuri, în regiunile ocupate, împotriva civililor, informează Departamentul principal de poliție al regiunii Donețk.

Rușii au atacat orașele Avdeevka, Bakhmut, Gornyak, Kurakhovo, satul Velikaya Novoselka, satele Berdichi, Kamenka și Druzhba.

„A fost înregistrată un atac aerian asupra satului Kamenka. Nu au existat informații despre victime și răni. Majoritatea loviturilor sunt în Avdiivka, care a rezistat. Rușii au lovit orașul cu  „Grad” și artilerie, au lovit un bloc de apartamente, au rănit o persoană, ca urmare a bombardamentelor de artilerie,  sunt răniți în Bakhmute”, relatează poliția.

UPDATE 13:50- Jens Stoltenberg avertizează că conflictul din Ucraina se poate transforma într-un război dintre Rusia și NATO

„Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un conflict care poate deveni un război cu drepturi depline care se va extinde într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm în fiecare zi pentru a evita acest lucru”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

UPDATE 11:20 – O parte din Herson a rămas fără electricitate din cauza bombardamentelor armatei ruse.

„Ca urmare a bombardamentelor inamice, electricitatea a dispărut într-o parte din Herson”, a declarat Yaroslav Ianușevici, guvernatorul regiunii Herson, pe Telegram.

În special, noaptea și dimineața ocupanții ruși au bombardat Hersonul. Din cauza deteriorării liniilor electrice, centrul orașului, regiunea Shumen și satul Stepanovka au rămas fără electricitate. „2549 de case nu au energie electrică”, a adăugat Ianușevici.

8:55 – În noaptea de 10 decembrie, forțele armate ruse au atacat Ucraina cu drone kamikaze iraniene Shahed-136/131. Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene, regiunile sudice ale Ucrainei au fost atacate noaptea. Două treimi dintre drone au fost doborâte.

„În noaptea de 10 decembrie, invadatorii ruși au atacat sudul Ucrainei cu drone kamikaze Shahed-136/131 de fabricație iraniană. Unitățile Comandamentului aerian „Sud” al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au doborât zece drone kamikaze inamice deasupra regiunilor Herson, Nikolaev și Odesa”, – se arată în mesaj.