Miniștrii de externe ai Germaniei și Ucrainei au vizitat Odesa: „Ceea ce am văzut arată cât de urgentă este consolidarea scutului aerian al Ucrainei”. Război în Ucraina, ziua 1224

UPDATE 19:52 Andrii Sybiha, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, anunță că a vizitat împreună cu omologul său german, Johann Wadephul, orașul Odesa.
„Am adus un omagiu apărătorilor ucraineni căzuți la datorie și am mers la portul maritim, unde am văzut pagubele cauzate de loviturile rusești. Ceea ce am văzut arată clar cât de urgentă este consolidarea scutului aerian al Ucrainei, pentru a ne proteja poporul, economia și securitatea alimentară globală.
Suntem recunoscători Germaniei pentru contribuțiile sale semnificative la capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei. Am discutat cu ministrul Wadephul despre modalitățile de consolidare a apărării aeriene ucrainene, cum ar fi livrarea de noi sisteme și interceptoare, investițiile în producția comună de apărare aeriană, dronele interceptoare ucrainene și capacitățile cu rază lungă de acțiune. Am discutat, de asemenea, despre cum să sporim sprijinul internațional pentru regiunea Odesa și locuitorii săi în fața terorii rusești. Atacurile rusești arată că Putin respinge eforturile de pace și trebuie să se confrunte cu o presiune transatlantică sporită (…)”, a spus oficialul ucrainean într-o postare pe platforma X.
Visited Odesa together with my German colleague @AussenMinDE Johann Wadephul.
— Andrii Sybiha 🇺🇦 (@andrii_sybiha) July 1, 2025
We paid tribute to the fallen Ukrainian defenders and went to the sea port, where we saw the damage caused by Russian strikes and received a security briefing.
What we saw clearly shows how urgent is… pic.twitter.com/A9ionnnpbU
UPDATE 18:35 Autoritățile din Ucraina au crescut exporturile de energie electrică cu 150% în iunie 2025, comparativ cu luna precedentă, ajungând la peste 237 mii de MWh, scrie presa ucraineană.
Volumele actuale de exporturi au revenit la nivelurile din toamna anului 2022, înainte ca Rusia să lanseze atacuri sistematice împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei, care au provocat întreruperi masive de curent în întreaga țară.
Acest lucru marchează revenirea Ucrainei la exportul de mai multă energie electrică decât importă pentru prima dată din octombrie 2023.
Energia electrică nu poate fi stocată în volume mari pentru perioade lungi de timp, astfel încât să poată fi exportată în anumite ore atunci când există un excedent în sistemul energetic al Ucrainei și importată în timpul orelor de deficit.
UPDATE 15:19 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe rețelele de socializare că a semnat documentele pentru ratificarea acordului privind înființarea unui tribunal special pentru crimele de agresiune rusă împotriva Ucrainei, potrivit hromadske.
„Solicit deputaților poporului să examineze această problemă fără întârziere. Aștept și prezentarea rapidă de către echipele Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei și ale Oficiului a programului corespunzător de lucru cu partenerii pentru punerea în aplicare a acordului privind crearea tribunalului și lansarea efectivă a instituției”, a declarat Zelenski.
Președintele a subliniat că în acest an Rusia ar trebui să simtă că responsabilitatea sa pentru crima de agresiune este inevitabilă și că un proces juridic internațional pentru a trage Moscova la răspundere a început de fapt.
La 25 iunie, Zelenski și secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset, au semnat la Strasbourg un acord privind crearea unui tribunal special privind crima de agresiune rusească împotriva Ucrainei.
Se preconizează că tribunalul va avea statut juridic internațional. Statutul se bazează pe articolul 8 din Statutul de la Roma al CPI, care este completat de criteriile de război de agresiune din Rezoluția 3314 a Adunării Generale a ONU.
În plus, tribunalul special stipulează că va fi posibil să pronunțe hotărâri chiar și fără prezența acuzaților, în special a conducerii politice și militare a Rusiei și, eventual, a Belarusului și a Coreei de Nord.
UPDATE 10:50 În noaptea de 1 iulie, forțele ruse au atacat Ucraina cu 52 de drone de atac Shahed și alte tipuri de drone, au informat forțele aeriene ale Ucrainei.
Ca urmare a activității de luptă a trupelor ucrainene, 47 de drone au fost neutralizate în nordul și estul țării. 14 dintre acestea au fost doborâte prin foc de armă, iar 33 au fost pierdute de pe radare.
Dronele și resturile de drone au lovit ținte în patru locații.
UPDATE 10:23 Orașele Donețk și Luhansk, ocupate de Rusia, au fost bombardate în seara zilei de 30 iunie. Acest lucru a fost raportat de locuitorii orașelor și de presa locală, potrivit Novaia Gazeta Europe.
Potrivit lui Denis Pușîlin, care a fost numit de Rusia drept șeful la republicii, trupele ucrainene au lovit Donețkul cu „rachete cu rază lungă de acțiune lansate din aer”.
„Din păcate, există victime în districtul Voroșilovski – o femeie a fost ucisă, un adolescent și un bărbat au fost răniți”, a declarat Pușilin.
Tot noaptea, a fost declarată o alertă aeriană în Luhansk.
„În Luhansk, epavele dronelor au căzut pe teritoriul unui depozit de petrol și al unui sector privat. Un civil a fost rănit, primește îngrijirile medicale necesare”, a declarat Pasecnik.
UPDATE 08:52 Ministerul rus al Apărării a anunțat că 60 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra teritoriului Federației Ruse și al Crimeii anexate în noaptea de 1 iulie, notează Meduza. Mai excat, 16 drone, potrivit armatei ruse, au fost doborâte deasupra regiunii Rostov, patru – deasupra regiunii Saratov și câte una – deasupra regiunilor Voronej și Orel.
Din cauza dronelor, au fost impuse restricții privind funcționarea aeroporturilor din Saratov, Ulianovsk, Kazan și Nijnekamsk noaptea și dimineața.
Astra scrie că locuitorii din Saratov și Engels au raportat explozii și lansarea alarmelor aeriene.