Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Armata rusă a…

LIVE TEXT Armata rusă a lovit cu o dronă o zonă rezidențială din Herson. 585 de zile de război în Ucraina

Sursa foto: Unian

UPDATE 18:05 – Armata rusă a lovit cu o dronă o zonă rezidențială din Herson, anunță președintele administrației militare regionale, Alexander Prokudin. „În urma unui atac inamic, a izbucnit un incendiu. Patru persoane au fost prinse în incendiu. Aceștia erau o mamă și trei copii, de 3 și 5 ani, precum și un copil de 4 luni”, menționează Prokudin. Potrivit șefului Departamentului de Poliție Herson, pompierii au reușit să salveze familia, dar alte detalii nu au fost dezvăluite.

UPDATE 16:20 – Un fotograf ucrainean a fost ucis în prima linie de front la Donețk, anunță Parlamentului Ucrainei. Volodimir Mironiuk, cunoscut ca și „John”, a raportat despre poziția infanteriei ucrainene în apropiere de Kurdyumivka, pe care Rusia a atacat-o recent. Myroniuk,  era și cetățean american, avea 59 de ani.

Într-o postare pe Telegram, parlamentul ucrainean a spus: „John’ a devenit una dintre simbolurile  umane de pe front. I-a mulțumit fiecărui soldat pe care l-a întâlnit cu fotografii. „Comisia pentru libertatea de exprimare își exprimă sincerele condoleanțe familiei și prietenilor decedatului.”

UPDATE 13:40 – Joe Biden îndeamnă Congresul SUA să aprobe ajutorul Ucrainei lăsat în afara acordului guvernamental, scrie Guardian. Președintele american Joe Biden a cerut Congresului să aprobe rapid ajutorul acordat Ucrainei, „Nu putem în niciun caz să permitem ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt. Mă aştept pe deplin ca vorbitorul să-şi păstreze angajamentul faţă de poporul Ucrainei şi să asigure trecerea în siguranţă a sprijinului necesar pentru a ajuta Ucraina în acest moment critic”, a adăugat Biden, referindu-se la liderul Casei republicane, Kevin McCarthy.

UPDATE 11:30 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, de Ziua Apărătorului Ucrainei, notează că vremurile dificile i-au făcut pe ucraineni puternici, iar cei puternici apropie vremurile victorioase. În discursul său cu ocazia sărbătorii, șeful statului notează că „înaintea fiecăruia dintre noi și pentru fiecare dintre noi se află santinelele noastre moderne, soldații noștri de pe linia frontului care ne apără astăzi pământul”.

„Și eu, și poporul nostru și țara noastră ne aflăm acum, într-un anumit sens al cuvântului, la răscrucea istoriei. În drum spre puncte de cotitură. Unde, cu memoria trecutului, creăm prezentul și scriem un noua pagină a destinului nostru. Acest lucru este de înțeles și de observat mai ales în această zi – Ziua apărătorilor și apărătorilor Ucrainei. O sărbătoare de stat care a devenit cu adevărat națională. O sărbătoare a poporului. O sărbătoare a milioane de ucraineni care își apără pământul”, a subliniat Zelensky.

9:15 – În noaptea de 1 octombrie 2023, armata rusă a atacat Ucraina cu drone de tip „Shahed”; în total, au fost înregistrate aproximativ 30 de drone de atac. Potrivit Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, atacurile au fost efectuate din direcțiile Crimeii și a orașului Kursk.

„Cu forțele și mijloacele Forțelor Aeriene, în cooperare cu apărarea aeriană a Forțelor de Apărare ucrainene, 16 drone au fost distruse”, se spune în mesaj.