Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Judecătoria Chișinău a anulat…

DOC Judecătoria Chișinău a anulat decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării pe cazul crucifixului edificat de Andrei Năstase în sediul MAI: „Sper că s-au liniștit tot felul de antihriști”

Foto: privesc.eu

Judecătoria Chișinău a decis anularea deciziei Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității din 16 decembrie 2019 prin care i-a solicita lui Andrei Năstase, fostul ministru de interne, să își ceară scuze publice pentru instigarea la discriminare pe criteriul de convingeri religioase după ce la 15 septembrie 2019, a instalat un crucifix în holul Ministerului Afacerilor Interne.

Decizia a fost luată de judecătorul Marcel Gandrabur și poate fi contestată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel.

Hotărârea a fost salutată de fostul ministru de interne. Andrei Năstase s-a arătat revoltat de faptul că presa nu a reflectat această decizie, în timp ce instalarea crucifixului a creat multe discuții la acel moment.

„A fost anulată o decizie ilegală a consiliului concurenței, scuze, a Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității pentru prevenire a discriminării, o instituție care era absolut anonimp până să vin eu la minister. Acea decizie nu era despre cricifix, dar era despre Năstase”, a declarat Liderul Platformei DA.

Andrei Năstase spune că nu regretă acea decizie a ministerului, iar hotărârea instanței a demonstrat acest lucru.

„Se demonstrează încă o dată că instituțiile statului sunt slabe și acționează la comandă și mă bucur că instanța mi-a dat dreptate și a anulat acea decizie, și sper ca s-au linistit tot felul de anti-hriști care atunci făceau multă gălăgie”, a încheiat Năstase.

Duminică, 15 septembrie 2019, pe un perete din interiorul sediului Ministerului Afacerilor Interne, a fost instalat un crucifix, iar la eveniment, alături de ministrul de Interne din acea perioadă, Andrei Năstase au participat atât Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, cât și Mitropolitul Basarabiei, Părintele Petru. Gestul a trezit nemulțumirea mai multor reprezentanți ai societății civile, iar inaugurarea crucifixului a avut loc pe fundalul protestului organizat în fața Ministerului de către un grup de cetățeni.

Ulterior, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a emis o decizie prin care a catalogat instalarea crucifixului drept „instigare la discriminare” și îi solicit lui Andrei Năstase să își ceară scuze publice pentru instigarea la discriminare pe criteriul de convingeri religioase, iar Ministerul Afacerilor Interne i se solicită să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției.

În replică, Andrei Năstase s-a arătat contrariat de decizie menționând că „niciun consiliu nu mă poate obliga să mă las de Dumnezeu”.