Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Gospodăria țărănească va avea statut…

Gospodăria țărănească va avea statut de persoană juridică. Proiectul de lege, votat de Parlament în prima lectură

Sursa foto: agrointel.ro

Parlamentul a aprobat în ședința de vineri, 15 noiembrie, o inițiativă legislativă care prevede schimbarea statutului gospodăriei țărănești, din persoană fizică, cum este în prezent, în persoană juridică. Potrivit unui comunicat al aparatului legislativ, proiectul de lege a fost susținut, în prima lectură, de 56 de deputați.

De asemenea, se propune stabilirea unei limite de 150 de hectare a suprafețelor de teren, precum și restrângerea numărului de animale care pot fi deținute de către gospodăria țărănească.

„Această propunere are drept obiectiv trecerea gospodăriilor țărănești, activitatea cărora a depășit cadrul unei afaceri de familie, la alte forme de organizare juridică. În raport cu gospodăriile țărănești care vor depăși limitele indicate se va aplica regimul fiscal general, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor în care s-a constatat această depășire”, se arată în comunicat.

Totodată, proiectul prevede delimitarea activităților profesionale de cele neprofesionale ale persoanelor fizice în domeniul cultivării sau prelucrării culturilor agricole.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care este autorului inițiativei legislative, conceptul de gospodărie țărănească se bazează pe ideea dezvoltării unor afaceri de familie în agricultură, fundamentate pe munca personală a membrilor acestora. Astfel, limitarea posibilității deținerii în proprietate și folosință a terenurilor și animalelor de către gospodăriile țărănești, care depășesc o anumită suprafață sau număr, are ca scop conservarea acestei forme de organizare juridică a agriculturii pentru afacerile de familie.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare plenului Parlamentului și în lectura a doua.