Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gigantul petrolier BP renunță la…

Gigantul petrolier BP renunță la acțiunile sale din Rosneft provocând pierderi de miliarde

Corporația petrolieră britanică British Petroleum (BP) a anunțat că renunță la pachetul său de acțiuni în proporție de 19,75% în gigantul petrolier rus Rosneft după invadarea Ucrainei de către Rusia, informează Reuters.

Rosneft reprezintă aproximativ jumătate din rezervele de petrol și gaze ale BP, iar o treime din producția sa și cesionarea pachetului de acțiuni va duce la taxe de până la 25 de miliarde de dolari, a declarat gigantul britanic de petrol și gaze, fără a spune cum intenționează să se elibereze.

„Am fost profund șocat și întristat de situația care se desfășoară în Ucraina și inima mea este pentru toți cei afectați. Ne-a determinat să regândim fundamental poziția BP față de Rosneft”, a declarat directorul executiv al BP, Bernard Looney.

Compania petrolieră a remarcat că timp de 30 de ani au lucrat în Rusia împreună cu colegii săi ruși, însă operațiunile militare au schimbat situația. Consiliul de administrație al BP a adăugat că aceste decizii sunt în interesul pe termen lung al acționarilor.

Secretarul britanic de afaceri, Kwasi Kwarteng, a salutat ideea directorului executiv BP, Bernard Looney, exprimându-și îngrijorările privind pachetul de acțiuni ale Rosneft și operațiunile militare agresive ale Rusiei.

„Salut decizia BP de a renunța la participația sa în compania petrolieră Rosneft. Invazia neprovocată de către Rusia în Ucraina trebuie să fie un semnal de alarmă pentru afacerile britanice cu interese comerciale în Rusia lui Putin”, a menționat Kwasi Kwarteng, secretarul britanic de afaceri.

Amintim că, zilele trecute, s-a aflat că președintele consiliului de administrație al Rosneft, Igor Sechin, se afla sub sancțiuni repetate ale SUA, pentru „apropierea” sa de președintele rus, Vladimir Putin.