Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Germania își avertizează „ferm” cetățenii…

Germania își avertizează „ferm” cetățenii să nu călătorească în Rusia, pentru că ar putea fi arestați

Ministerul Afacerilor Externe din Germania a publicat un avertisment de călătorie, prin care le recomandă „ferm” cetățenilor să evite deplasările în Federația Rusă, pentru că ar exista riscul ca aceștia să fie arestați.

Potrivit avertismentului, recomandările vin în contextul „deteriorării continue a situaţiei”, inclusiv din cauza a arestărilor arbitrare tot mai frecvente.

„De la începutul atacului rusesc asupra Ucrainei, libertatea presei și a mass-mediei în Federația Rusă a fost sever restricționată, în special prin noile legi privind cenzura. În acest context, se impun în mod repetat și arbitrar pedepse mari cu închisoarea pentru declarații publice critice la adresa guvernului, în unele cazuri, din cauza unor declarații private pe rețelele de socializare. În legătură cu mitingurile și demonstrațiile neautorizate, pot avea loc acțiuni masive, uneori violente, ale forțelor de securitate în întreaga țară”, se explică în comunicat.

Riscul de a fi arestați există atât pentru cetăţenii germani, cât şi pentru cei cu dublă cetăţenie, germană şi rusă, a precizat sursa.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe german a venit cu mai multe recomandări pentru cetățenii săi.

„Fiți extrem de precauți atunci când faceți declarații politice în conversații și pe rețelele de socializare și respectați informațiile de la rubrica Particularități juridice înainte de a utiliza rețelele de socializare în Federația Rusă. Evitați, pe cât posibil, demonstrațiile și adunările mari de oameni. Respectați instrucțiunile forțelor de securitate locale. Aveți întotdeauna la îndemână documentele de identitate”, se arată în comunicat.

Germania recomandase și în trecut evitarea călătoriilor în Rusia, însă cuvântul „ferm” a fost adăugat miercuri, 6 martie, notează Agerpres, cu referire la dpa.

Potrivit EFE, calificativul „ferm” a fost adăugat după ce, în această săptămână, Moscova a declarat indezirabile Fundaţia germană Friedrich Ebert (FES) şi Societatea Germană pentru Ştiinţe din Europa de Est (DGO).